Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Χαμηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος για μεγαλύτερη γονιμότητα στον άνδρα

Χαμηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος για μεγαλύτερη γονιμότητα στον άνδρα

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας καταδεικνύει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα του άνδρα.

Η απώλεια βάρους αποτελεί ήδη πρότυπη οδηγία των ειδικών για τις υπέρβαρες γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί.

Οι ειδικοί πίστευαν εδώ και καιρό ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανδρική υπογονιμότητα και η νέα μελέτη φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία αυτή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σέρμπρουκ του Καναδά διεξήγαγαν την πρώτη μελέτη κατά την οποία σχεδιάστηκε πρόγραμμα απώλειας βάρους για μια ομάδα παχύσαρκων ανδρών ώστε να διαπιστωθεί αν θα βελτιώνονταν οι δείκτες γονιμότητάς τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 65 ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κλινική γονιμότητας. Οι άνδρες συμμετείχαν σε εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής σχετικά με θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης για διάστημα ενός έτους.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατάφεραν να κάνουν παιδί ήταν και αυτοί που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Δρ Jean-Patrice Baillargeon, αναφέρει πως το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των παραγόμενων σπερματοζωαρίων αλλά και την ποιότητα του σπέρματος, προκαλώντας ανεπαίσθητες μεταβολές στο DNA.

Πηγή: onmed.gr