Δευτέρα , 30 Νοέμβριος 2020
Χρόνια Νεφρική Νόσος και Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Συχνότητα & Πρόληψη

Χρόνια Νεφρική Νόσος και Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Συχνότητα & Πρόληψη

Η Νεφρική Ανεπάρκεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, την 3η κύρια αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία και φτάνει στο ζενίθ στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

Οι ασθενείς σε κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) διατρέχουν 10πλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 90%.

Η ένταξη σε εξωνεφρική κάθαρση σηματοδοτεί την αρχή της πιο επικίνδυνης περιόδου. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες που προδιαθέτουν αυτούς τους ασθενείς σε εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών πρόληψης.

Ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στη χρόνια νεφρική νόσο οφείλεται στην αλληλεπίδραση των αγγειακών παθήσεων που συνυπάρχουν με τη νεφρική νόσο καθώς και στη τοξική δράση της ουραιμίας (επιταχυνόμενες αγγειακές επασβεστώσεις και σύνδρομο υποθρεψίας-φλεγμονής-αθηροσκλήρωσης).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι:

-η μεγάλη ηλικία

-η υπέρταση

-ο διαβήτης

-το κάπνισμα

-το ανδρικό φύλο

-η υπερλιπιδαιμία (ειδικά σε ηλικίες<45ετών)

-η κολπική μαρμαρυγή

Ενώ παράγοντες που προδιαθέτουν σε αιμορραγικό επεισόδιο είναι:

-η κατανάλωση αλκοόλ

-η αιμορραγική διάθεση

-η αυξημένη αγγειακή ευθραυστότητα (πχ συγγενές ανεύρυσμα ή αμυλοειδικήαγγειοπάθεια)

Κίνδυνος Εγκεφαλικού σε Χρόνια Νεφρική Νόσο

Η αιτία της συσχέτισης της νεφρικής δυσλειτουργίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί το σύνολο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου στους ασθενείς με νεφρική νόσο.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε δεδομένα από 33 μελέτες ανέδειξε ποσοστό 43% κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Επίσης αναδείχθηκε ότι η λευκωματουρία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού ακόμα και σε ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη νεφρική νόσο δεν είναι απόλυτα σαφείς, όμως συνδέονται με το ουραιμικό περιβάλλον, όπως οι επιταχυνόμενες αγγειακές ασβεστώσεις, η αθηροσκλήρωση καρωτίδων, μια αιμορραγική προδιάθεση καθώς και η διαταραγμένη εγκεφαλική αυτορρύθμιση.

Πρόληψη Εγκεφαλικών Επεισοδίων στη Χρόνια Νεφρική Νόσο & στην Εξωνεφρική Κάθαρση

Στην πρωτογενή και δευτεροπαθή πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχει μεγάλη σημασία η διόρθωση αναστρέψιμων παραγόντων κινδύνου, όπως η θεραπεία της υπέρτασης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του αλκοόλ.

Μερικοί από τους μη τροποποιήσιμους παράγοντες είναι η ηλικία, το ανδρικό φύλο, και το οικογενειακό ιστορικό.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια δραματική έκφραση των αγγειακών κινδύνων στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη των θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων απέναντι στα εγκεφαλικά επεισόδια σε όλα τα στάδια της νεφρικής νόσου.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr