Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Covid-19 και απώλεια όσφρησης: Τι ισχύει για τις νέες παραλλαγές του ιού

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ήταν η απώλεια της όσφρησης.

Nέα έρευνα διαπιστώνει ότι αυτό δεν ισχύει πλέον, χάρη στις νέες παραλλαγές που ιού.

Ο κίνδυνος απώλειας της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης ανέρχεται σε μόλις 6-7% των περιπτώσεων που αναφέρονταν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια Commonwealth (VCU) στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

«Στην αρχή της πανδημίας, η απώλεια όσφρησης και γεύσης θεωρούνταν κοινά συμπτώματα της Covid-19. Προτού γίνουν εύκολα προσβάσιμα τα τεστ, βασιζόμασταν πολύ περισσότερο σε τέτοια συμπτώματα για τη διάγνωση όσων έχουν μολυνθεί. Μετά την εμφάνιση όμως πολλών νέων παραλλαγών του ιού, άλλαξαν και οι τύποι των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται πιο συχνά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Evan Reiter, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης του VCU Health.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εθνική βάση δεδομένων με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, υπολογίζοντας τον επιπολασμό της απώλειας όσφρησης και γεύσης ως σύμπτωμα του ιού κατά τις περιόδους αιχμής της μόλυνσης για κάθε κύμα παραλλαγής.

Διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι απώλειας της όσφρησης από λοίμωξη COVID-19 για τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, οι οποίες κυριάρχησαν το 2021, ήταν μόνο 74% και 64%, αντίστοιχα, από ό,τι παρατηρήθηκε στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

Είδαν ακόμη πιο απότομες μειώσεις στην απώλεια όσφρησης το 2022 και στις αρχές του 2023, καθώς κυριαρχούσε η παραλλαγή Όμικρον. Ο κίνδυνος απώλειας της όσφρησης ήταν μόλις 6% σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2020.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης δεν είναι πλέον αξιόπιστος δείκτης μόλυνσης από τον COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκλείσετε τον COVID-19 εάν αισθάνεστε άρρωστοι αλλά δεν έχετε χάσει την όσφρησή σας. Σημαίνει επίσης ότι το να έχετε απώλεια όσφρησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλεται σε λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί λιγότεροι άνθρωποι χάνουν πλέον την αίσθηση της όσφρησης λόγω της μόλυνσης, εικάζουν όμως ότι ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι η αυξημένη ανοσία στον ιό, είτε μέσω εμβολίων είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Otolaryngology — Head and Neck Surgery.


Πηγή