Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Covid-19: Οι κίνδυνοι για όσους έχουν υπέρταση και υψηλό σάκχαρο

Η λοίμωξη με κορονοϊό εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους για την υγεία όσων έχουν αρρύθμιστη πίεση ή υψηλό σάκχαρο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και να χρειαστούν διασωλήνωση, εάν νοσήσουν με κορονοϊό.

Ειδικά όσοι έχουν αρρύθμιστο σάκχαρο, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα.

Οι ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ενήλικες.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ρύθμισης των χρόνιων προβλημάτων υγείας στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Sandra Jackson.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.494.837 ανθρώπους που νόσησαν με κορονοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2022.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Το 43% από αυτούς είχαν υπέρταση και το 12% σακχαρώδη διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ρύθμιζαν την αρτηριακή τους πίεση, όσοι δεν τη ρύθμιζαν είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο όταν μολύνονταν με κορονοϊό.

Είχαν επίσης 30% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική και
32% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση.

Όσοι είχαν αρρύθμιστο σάκχαρο είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, 42% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική, 12% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση και 18% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, οι συννοσηρότητες κλπ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.


Πηγή