Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

DEMO: Κερδίζοντας το στοίχημα της επάρκειας φαρμάκων στην Ε.Ε. με θετικό πρόσημο για κοινωνία & οικονομία

Πανδημία, έκτακτες υγειονομικές ανάγκες, αύξηση παιδικών ασθενειών, εμφάνιση σπάνιων νοσημάτων, διαχείριση χρόνιων και σοβαρών ασθενειών… Ο συνδυασμός όλων έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές των συστημάτων περίθαλψης, καθώς παράλληλα αποκαλύπτονται ελλείψεις ή σοβαρά ζητήματα σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Αν λάβουμε υπόψη και τα lockdowns που επέφεραν μείωση στην τροφοδοσία πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων καταλήγουμε στα προβλήματα επάρκειας εντός των κόλπων της Ε.Ε. Ένα από τα ουσιαστικά facts είναι πως κατά προσέγγιση το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ευρωπαϊκή νομοθεσία έγιναν παρεμβάσεις και οι πολιτικές για την υγεία προάγουν τη σημασία των προσιτών φαρμάκων και την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας. Ο στόχος είναι η επίτευξη αυτονομίας. Είναι σαφές πως η φαρμακευτική στρατηγική απαιτεί ενισχυτικές δράσεις, όπως η αποτροπή των παράλληλων εξαγωγών και η παρακολούθηση της ροής μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το βασικότερο, όμως όλων, είναι η παραγωγή ικανών ποσοτήτων φαρμάκων εντός του ευρωπαϊκού χώρου και η Ελλάδα ως προς αυτό διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

DEMO: Πώς οι κομβικές επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας καθιστούν την Ελλάδα παραγωγικό hub για την Ε.Ε.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο €356 εκατ. Στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα οι τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική και η συμβολή στην επάρκεια φαρμακευτικού υλικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύσσονται και παράγονται πρώτες ύλες.

Τέσσερεις είναι οι βασικοί πυλώνες της επενδυτικής στρατηγικής της DEMO με τα πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και την επιστήμη. Η Έρευνα & Ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, καθώς και η Έρευνα & Ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδρυση νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Ε&Α στην περιοχή, αποτελεί το ground zero για την ανάπτυξη πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές, εφαρμόζει παγκόσμια πρότυπα καλής εργαστηριακής πρακτικής, ενώ διαθέτει και εργαστήρια ανάπτυξης τελικών φαρμακευτικών προϊόντων. Το όλο εγχείρημα ενισχύεται σημαντικά και από την ύπαρξη δύο εργαστηρίων για τη συνεργασία με ερευνητικές ομάδες των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Παράλληλα, στη δημιουργία ενός hub φαρμάκων για όλη την Ευρώπη προχωρεί η DEMO με τη νέα παραγωγική μονάδα στην Τρίπολη για τη δημιουργία πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης. Το πλεονέκτημα για την τοπική κοινωνία είναι η δημιουργία πάνω από 1.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή της Αρκαδίας. Σημαντικό είναι δε πως το εργοστάσιο της Τρίπολη δύναται να καλύψει με τα φάρμακα που θα παράγει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα.

To επενδυτικό πλάνο της DEMO φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Μέσω των επενδύσεών της η DEMO θα ενισχύσει την Εθνική Οικονομία, καθώς αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά €1.13 δις, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Επιπλέον, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας για να ενισχυθεί η παραγωγή διαδικασία σε όλο το φάσμα της, από το στάδιο της Έρευνας και Ανάπτυξης, μέχρι την Παραγωγή θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην αναζωογόνηση της περιφέρειας αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος-μαμούθ αναμένεται να δημιουργήσουν κίνητρα για τον επαναπατρισμό λαμπρών ελληνικών μυαλών αλλά και διακεκριμένων ξένων επιστημόνων, ενισχύοντας έμπρακτα την μεγάλη εθνική προσπάθεια για brain gain.

Τέλος, η εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων θα εξασφαλίσει καθετοποίηση της λειτουργίας για τη DEMO. Φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται στην Ελλάδα εγγυώνται την προσβασιμότητα και επάρκεια σε φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή, πρωτίστως, και στη συνέχεια για τους κατοίκους 86 χωρών μέσω της εξαγωγικής δραστηριότητας, και συνεπάγονται βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Επενδυτική
και αναπτυξιακή στρατηγική που
ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμα
της εταιρείας για έναν κόσμο με πρόσβαση
σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής
και οικονομικών δυνατοτήτων, καθώς το
δικαίωμα στην υγεία δεν πρέπει να έχει
σύνορα.


Πηγή