Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Δερματικό έγκαυμα από χημική ουσία: Τι πρέπει να κάνετε

Δερματικό έγκαυμα από χημική ουσία: Τι πρέπει να κάνετε

Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με πολλές ουσίες που είναι τοξικές και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία μας.

Το πιο κοινό παράδειγμα δεν είναι άλλο από τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού, του αυτοκινήτου και άλλων αντικειμένων. Εκτός από τον μεγάλο κίνδυνο υγείας από την κατάποση ή και την εισπνοή αναθυμιάσεων τέτοιων ουσιών, ορισμένες από αυτές είναι επικίνδυνες και για το δέρμα σας.

Σε περίπτωση που εσείς, ή κάποιο άλλο άτομο, πάθετε έγκαυμα από επαφή με μια τοξική χημική ουσία, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

-Ειδοποιήστε άμεσα τον γιατρό σας ή τις Πρώτες Βοήθειες, ειδικά σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σε κάποια ευαίσθητη περιοχή (πχ πρόσωπο).

-Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό επάνω στο σημείο του εγκαύματος (κάτω από μία βρύση αν είναι δυνατόν) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να καταφτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.

-Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έρχεται σε επαφή με το έγκαυμα δεν πέφτει στη συνέχεια επάνω σε άλλα σημεία του σώματός σας.

-Μην ρίχνετε το νερό με μεγάλη πίεση.

-Καθώς πέφτει το νερό επάνω στο έγκαυμα (όχι νωρίτερα) αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που φοράτε κοντά στο σημείο του εγκαύματος, εκτός και αν αυτά έχουν κολλήσει στο δέρμα.

-Αφότου ξεπλύνετε καλά το έγκαυμα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιήσατε.

-Μην επιχειρήσετε να εξουδετερώσετε το έγκαυμα με “αντίθετη” χημική ουσία (δηλαδή με ουσία που να είναι αντιστοίχως αλκαλική ή όξινη). Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση που θα επιδεινώσει το έγκαυμα.

-Μην βάλετε αντιβιοτική αλοιφή επάνω στην πληγή χωρίς την συμβουλή γιατρού.

-Αν το έγκαυμα είναι σε μικρή έκταση του σώματος, μπορείτε να το τυλίξετε με ένα στεγνό, αποστειρωμένο πανί ή γάζα.

-Σε περίπτωση που επιχειρείτε να βοηθήσετε ένα άλλο άτομο που έχει υποστεί χημικό έγκαυμα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι φοράτε γάντια και κάποια ποδιά, αν υπάρχουν.

 

 

Πηγή: onmed.gr