Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Διάρροια: Με ποια διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Διάρροια: Με ποια διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Η διάρροια είναι ένα κοινό παθολογικό σύμπτωμα και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Οξεία είναι η διάρροια που έχει απότομη έναρξη και διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ πέραν αυτού του διαστήματος θεωρείται χρόνια.

Στην οξεία διάρροια τις πρώτες 24 ώρες δεν δίνεται τροφή και χορηγούνται μόνο υγρά. Ακολούθως προστίθενται συχνά μικρά μαλακά γεύματα ανάλογα με την ανοχή. Κατά την ανάρρωση προστίθενται εύπεπτες τροφές κατά προτίμηση βραστές και σε μικρά συχνά γεύματα.

Τι πρέπει να κάνετε

-Καταναλώστε μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου.

-Φάτε σούπα ρυζιού ή φιδέ (λαπάς), με λίγο περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.

-Πιείτε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι.

-Εκτός από το τσάι, που έχει αποδεδειγμένη αντιδιαρροϊκή δράση, μπορείτε επίσης να πιείτε αναψυκτικά τύπου cola. Οι τανίνες που περιέχουν, περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων. Προσοχή: αποφύγετε τα light αναψυκτικά που περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.

-Η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (λαχανικά, δημητριακά πρωινού, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.).

-Προτιμήστε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, το ρύζι, η ζάχαρη, τα κράκερς και οι φρυγανιές.

-Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) για προληπτικούς λόγους.

-Αποφύγετε τα γλυκά, τα τηγανητά, τις σάλτσες, τα πατατάκια, τον κιμά, το ζαμπόν, το μπέικον.

-Καταναλώστε βραστό κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) ή σούπα με κοτόπουλο ή μοσχάρι, ψάρια (άπαχα, βραστά ή ψητά), καλά βρασμένα αυγά (όχι λιγότερο από 6 λεπτά για αποφυγή σαλμονέλας).

 

Πηγή: onmed.gr