Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Διαταραχές στην περίοδο

Διαταραχές στην περίοδο

Μάθε τι φταίει

Τι είναι η αμηνόρροια, σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται το πρόβλημα και τι μπορούμε να κάνουμε; Μάθε πώς θα αντιμετωπίσεις τη διαταραχή του μηνιαίου κύκλου, αν σου προκύψει…

Τι εννοούμε με τον όρο αμηνόρροια;
Αμηνόρροια είναι ο ιατρικός όρος που δηλώνει ότι μια γυναίκα δεν έχει περίοδο κάθε μήνα ή έχει ανά διαστήματα μεγαλύτερα των 6 μηνών. Εάν μια γυναίκα δεν έχει πια μηνιαίους κύκλους, αλλά προηγουμένως είχε, τότε λέγεται ότι έχει δευτεροπαθή αμηνόρροια. Εάν όμως δεν είχε ποτέ έμμηνους κύκλους, τότε η κατάσταση αναφέρεται ως πρωτοπαθής αμηνόρροια.

Τι μπορεί να φταίει;
Για την πρωτοπαθή αμηνόρροια μπορεί να ευθύνονται προβλήματα γενετικά, ανατομικά, ενδοκρινικά, ενώ για τη δευτεροπαθή μπορεί να υπάρχουν επιπλέον λόγοι, όπως το στρες η κακή διατροφή, οι αυστηρές δίαιτες, η μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης, έπειτα από έναν τοκετό μπορεί να περάσουν και πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες πριν να ξεκινήσει και πάλι η κανονική περίοδος.

Τι να κάνεις;
Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα αμηνόρροιας ο γιατρός θα συστήσει ορμονικές και ακτινολογικές εξετάσεις και, θα σου υποδείξει σχετική θεραπεία.

Προσοχή: Δυστυχώς, η αμηνόρροια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γυναικεία γονιμότητα, γι’ αυτό και πρέπει να ερευνάται εγκαίρως.

Πηγή: Womenonly.gr

 

Αφήστε μια απάντηση