Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Διαβήτης τύπου 1: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

Διαβήτης τύπου 1: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

Με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου συνδέεται πιο στενά ο διαβήτης τύπου 1, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία είχαν υποδείξει μέχρι σήμερα ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν περίπου 20-25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από την πάθηση. Βέβαια, τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά αφορούσαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς αποτελούν το συντριπτικό 90% του συνόλου των ασθενών με διαβήτη. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 1 και τον καρκίνο.

Ο διαβήτης τύπου 1, ευρύτερα γνωστός και ως παιδικός διαβήτης, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη, οπότε ο ασθενής χρειάζεται εφ’ όρου ζωής ινσουλινοθεραπεία.

bigstock Woman With Diabetes Type 113306072

«Είναι πιθανό η συσχέτιση που παρατηρείται μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και καρκίνου να διαφέρει από αυτή μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου, λόγω διαφορών στα χαρακτηριστικά της πάθησης, τις θεραπείες και το μοτίβο παραγόντων κινδύνου που παρατηρείται σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Προκειμένου να κατανοήσουν βαθύτερα τη σχέση διαβήτη τύπου 1 και καρκίνου, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας ασθενών μέχρι τη χρονική στιγμή εκδήλωσης του καρκίνου, το θάνατο ή τη στιγμή ολοκλήρωσης της μελέτης –αναλόγως ποιο από τα τρία επήλθε πρώτο. Τα τελικά στοιχεία περιελάμβαναν εν τέλει περισσότερα από 9.000 περιστατικά καρκίνου σε πέντε χώρες, καθώς και στοιχεία από πέντε μητρώα ασθενών, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μελετήσουν αντιπαραβολικά τους δείκτες καρκίνου στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τους δείκτες καρκίνου στο γενικό πληθυσμό.

Από το σύνολο των ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ποσοστό 85,2% διαγνώσθηκε κάποια στιγμή με καρκίνο. Ορισμένες μορφές καρκίνου φάνηκε να εμφανίζονται συχνότερα, κυρίως ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος στο πάγκρεας, ο καρκίνος του ενδομητρίου και ο καρκίνος στα νεφρά. Αντιθέτως, πολύ χαμηλοί ήταν οι δείκτες για τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες και για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες σε σύγκριση με τους δείκτες που καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, οι άντρες με διαβήτη τύπου 1 δεν φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ενώ για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ο κίνδυνος εκτιμάται να είναι αυξημένος μόλις κατά 7% σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος καρκίνου και για τα δύο φύλα φάνηκε να είναι ελαφρώς αυξημένος τη χρονική περίοδο που γίνεται η διάγνωση για διαβήτη τύπου 1 και μειώνεται σταδιακά με την πάροδο των ετών.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr