Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Διαβήτης τύπου 2: Η απώλεια λίπους από το πάγκρεας αποτελεί το “κλειδί” για τη θεραπεία της νόσου

Διαβήτης τύπου 2: Η απώλεια λίπους από το πάγκρεας αποτελεί το “κλειδί” για τη θεραπεία της νόσου

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να νικηθεί μέσω της απώλειας λίπους από το πάγκρεας, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές απέδειξαν πως ο διαβήτης τύπου 2 είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης λίπους στο πάγκρεας. Κατ’ επέκταση, η απομάκρυνση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του παγκρέατος.

Οι ερευνητές δηλώνουν με ενθουσιασμό ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως ο διαβήτης δεν αποτελεί “καταδίκη” και πως τα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας είναι το “κλειδί” για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το πάγκρεας είναι το όργανο που απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν επιδρά στη γλυκόζη κατά τον επιθυμητό τρόπο.

Προκειμένου να εξερευνήσουν το ρόλο του λίπους στο πάγκρεας στο διαβήτη τύπου 2, οι Βρετανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 27 παχύσαρκων αντρών και γυναικών που επρόκειτο να υποβληθούν σε βαριατρική επέμβαση. Ποσοστό περίπου 65% των συμμετεχόντων έπασχαν από διαβήτη και τα επίπεδα της παραγόμενης ινσουλίνης στον οργανισμό τους ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Όλοι οι ασθενείς έχασαν βάρος μετά την επέμβαση, ωστόσο μόνο οι διαβητικοί έχασαν λίπος από το πάγκρεας, κατά μέσο όρο κάτι λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους.

Περίπου οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση, η παραγωγή ινσουλίνης είχε αποκατασταθεί πλήρως, δηλαδή ο διαβήτης είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη να λαμβάνουν για χρόνια αγωγή.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr