Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Διόγκωση σπλήνα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Διόγκωση σπλήνα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Ο σπλήνας βρίσκεται αριστερά και σχετικά ψηλά στην κοιλιακή χώρα, δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Ο σπλήνας αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.

Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως όμως δεν ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά. Ο σπλήνας περιβάλλεται και προστατεύεται από τα κατώτερα οστά του θώρακα κι έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.

Ο σπλήνας λειτουργεί ως «φίλτρο» στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης, ο σπλήνας βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται στο χώρο της Ιατρικής σπληνομεγαλία.

Σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης WebMD, η διόγκωση του σπλήνα δεν είναι πάντοτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση είναι αποτέλεσμα «υπερφόρτωσης» του σπλήνα. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκύψει από την υπερπροσπάθεια απομάκρυνσης των κατεστραμμένων αιμοσφαιρίων (υπερσπληνισμός). Ο υπερσπληνισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής του αίματος, όπως η αυξημένη συσσώρευση αιμοσφαιρίων.

Αίτια

Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, κίρρωση ή άλλη πάθηση του ήπατος, ασθένεια του αίματος που σχετίζεται με δυσλειτουργία στα αιμοπετάλια, προβλήματα στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος ή άλλη πάθηση.

Λοιμώξεις

– ιογενής λοίμωξη, όπως μονοπυρήνωση
– παρασιτική λοίμωξη, όπως τοξοπλάσμωση
– βακτηριακή λοίμωξη, όπως ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς)

Καρκίνος

– λευχαιμία
– λέμφωμα

Άλλα αίτια

– φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η σαρκοείδωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
– τραυματισμός
– μετάσταση του καρκίνου στο σπλήνα από άλλο όργανο (δευτεροπαθής καρκίνος)
– κύστη (μη καρκινική αλλοίωση)
– απόστημα (συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης)

Συμπτώματα

Η διόγκωση του σπλήνα είναι συνήθως ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης (με ψηλάφηση). Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:

– αδυναμία κατανάλωσης μεγάλου γεύματος
– δυσφορία, αίσθημα κορεσμού ή πόνος ψηλά και αριστερά στην κοιλιά
– πόνος που ακτινοβολεί στον αριστερό ώμο

Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

– κόπωση
– απώλεια βάρους
– συχνές λοιμώξεις
– συχνές αιμορραγίες
– ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών)
– αναιμία

Πέρα από την ψηλάφηση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρωματικές εξετάσεις (αιματολογικές, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα κ.α.) ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr