Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει στις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στη δισφαινόλη Α, μια ουσία ευρύτερα γνωστή ως BPA.

Πρόκειται για μια χημική ένωση που βρίσκεται σε ευρύ φάσμα πλαστικών ειδών, από μπουκάλια και μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης έως συσκευασίες τροφίμων και αποδείξεις.

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπέδειξε πως ποσοστό περίπου 95% των ενήλικων Αμερικανών έχουν ίχνη BPA στα ούρα τους, κάτι που υπογραμμίζει την πανταχού παρουσία του χημικού.

Η χρήση της δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα εάν τα προϊόντα αυτά εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή φθαρούν.

Η δισφαινόλη Α αποτελεί πιθανό ενδοκρινικό διαταράκτη, δηλαδή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμφωνούν ότι το BPA δεν αποτελεί απαραιτήτως κίνδυνο για την υγεία μας. Η ακριβής επίδρασή του στον οργανισμό των ενηλίκων δεν έχει ακόμη καταστεί σαφής. Όσον αφορά τα έμβρυα, τα νεογέννητα και τα παιδιά γενικότερα, ορισμένοι από τους παραπάνω φορείς εκτιμούν ότι οι επιπλοκές από την έκθεση στη δισφαινόλη Α είναι πιο πιθανές. Για το λόγο αυτό, τον Ιούλιο του 2012 ο FDA απαγόρευσε διά νόμου τη χρήση του BPA στα μπιμπερό και στα εκπαιδευτικά ποτηράκια (το κύπελλο που χρησιμοποιούν τα παιδιά κατά τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι). Ένα χρόνο αργότερα, ο FDA έθεσε την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιείται το BPA στις συσκευασίες βρεφικού γάλακτος. Οι οδηγίες αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής ο οργανισμός είναι μάλλον πιο ευαίσθητος στο BPA.

Δείτε μερικές βασικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να περιορίσετε την καθημερινή έκθεση στη δισφαινόλη Α:

1. Να προτιμάτε φρέσκα προϊόντα που δεν συσκευάζονται (π.χ. κρέας, λαχανικά)

2. Να αποθηκεύετε και να ζεσταίνετε τα τρόφιμα σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία

3. Να περιορίσετε τη χρήση πλαστικών ειδών και προϊόντων μίας χρήσης (π.χ. πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα)

4. Να αναζητάτε την ένδειξη «χωρίς BPA» (BPA-free) στις συσκευασίες

5. Να αποφεύγετε τις κονσέρβες και τα αλουμινένια δοχεία (π.χ. αναψυκτικά) και να προτιμάτε αντίστοιχα προϊόντα σε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.

6. Να πλένετε πάντα στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά πιάτα και ποτήρια για να αποφύγετε την έκθεση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr