Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Έγκαυμα από τον ήλιο: Αντιμετωπίστε το σε 5 βήματα

Έγκαυμα από τον ήλιο: Αντιμετωπίστε το σε 5 βήματα

Ξεχαστήκατε λίγο παραπάνω στον ήλιο το καυτό σαββατοκύριακο που μας πέρασε; Ή μήπως ξεχάσατε το αντηλιακό σας στο σπίτι;

Το κοκκίνισμα, το ξεφλούδισμα και ο πόνος δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβες στο δέρμα, όπως ρυτίδες ή ακόμη και καρκίνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφεται το DNA των κυττάρων του δέρματος. Η πρόληψη είναι βέβαια η καλύτερη θεραπεία, αν όμως ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα θα αντιμετωπίσετε το έγκαυμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

1. Αξιολογήστε τη ζημιά
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έγκαυμα δεν επιβάλλει την επίσκεψη στα επείγοντα, ακόμη κι αν εμφανιστούν μερικές φουσκάλες στο δέρμα. Εάν όμως οι φουσκάλες καλύπτουν περισσότερο από το 20% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό. Το ίδιο ισχύει αν έχετε ναυτίες, ρίγη ή ανεβάσετε πυρετό.

2. Πάρτε ένα παυσίπονο

Εάν το έγκαυμα είναι ήπιο, μπορείτε να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες αναλγητικό για να υποχωρήσει ο πόνος και το οίδημα. Εάν έχετε επίσης πονοκέφαλο ή ρίγη, προτιμήστε ένα παυσίπονο που να περιέχει ακεταμινοφαίνη.

3. Κάντε ένα κρύο μπάνιο

Το δέρμα πρέπει να δροσιστεί εάν έχετε καεί από τον ήλιο. Αποφύγετε όμως το ντους επειδή το νερό θα εντείνει τον πόνο. Προτιμήστε να γεμίσετε τη μπανιέρα με δροσερό νερό και μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι, γιατί εντείνει την ξηρότητα. Προσθέστε στο νερό λίγες κουταλιές μαγειρική σόδα, καθώς βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο.

4. Χρησιμοποιήστε αλόη

Η αλόη δροσίζει την επιδερμίδα και δρα ως αντιφλεγμονώδες. Μπορείτε να πάρετε το χυμό της αλόης απευθείας από το φυτό ή να αγοράσετε τζελ αλόης από το φαρμακείο.

5. Πιείτε πολύ νερό

Τα σοβαρότερα εγκαύματα οδηγούν στη λεγόμενη αγγειοδιαστολή, όταν δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και χάνεται ταχύτερα η υγρασία της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση και το αίσθημα κούρασης. Θα πρέπει λοιπόν να πίνετε πολύ νερό για να κρατήσετε τον οργανισμό ενυδατωμένο.

 

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση