Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 90%

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 90%

Το εγκεφαλικό αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων μπορεί να προληφθεί.

Εάν αντιμετωπιστούν οι 10 βασικοί παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο εγκεφαλικόθα αποτραπούν χιλιάδες περιστατικά, υπογραμμίζει η διεθνής ομάδα ερευνητών που εκπόνησε τη μελέτη.

Οι 10 βασικοί παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Από αυτούς, πρώτη στη λίστα βρίσκεται η υπέρταση, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

bigstock 132099077

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό» αναφέρει ο Δρ Μάρτιν Ο’Ντόνελ, ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 27.000 ανθρώπους από 32 χώρες σε κάθε ήπειρο. Αναζητήθηκαν οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στη συνέχεια υπολογίστηκε για πόσα εγκεφαλικά ευθύνεται καθένας από αυτούς:

1. υπέρταση: 48%

2. αποχή από τη σωματική δραστηριότητα: 36%

3. κακή διατροφή: 23%

4. παχυσαρκία: 19%

5. κάπνισμα: 12%

6. καρδιακά αίτια: 9%

7. διαβήτης: 4%

8. αλκοόλ: 6%

9. στρες: 6%

10. λιπίδια στο αίμα: 27%

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων συνδυαστικά εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πιθανοτήτων εγκεφαλικού κατά 90,7% ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη κατάρτισης συντονισμένων στρατηγικών πρόληψης ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση που προκύπτει από τα εγκεφαλικά επεισόδια διεθνώς.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr