Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη: Η λίστα με τα απαραίτητα για τις μέλλουσες μανούλες

Εγκυμοσύνη: Η λίστα με τα απαραίτητα για τις μέλλουσες μανούλες

Παρόλο που η εμπειρία της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, υπάρχουν ορισμένα είδη που θα χρειαστούν σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες σε αυτό το μαγικό ταξίδι των εννέα μηνών.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν έναν mini κατάλογο με όλα αυτά που θα χρειαστείτε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Α’ τρίμηνο εγκυμοσύνης

Προγεννητικές βιταμίνες
Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή γενικότερα κάνει καλό στην υγεία σας, την περίοδο όμως της εγκυμοσύνης επιβάλλεται. Για τον λόγο αυτό πρέπει να πάρετε  προγεννητικές βιταμίνες οι οποίες θα καλύψουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να έχετε.  Οι προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Το φυλλικό οξύ μάλιστα, επειδή προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, είναι απαραίτητο να το παίρνει κάθε γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος, ξεκινώντας πριν τη σύλληψη και συνεχίζοντας τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ένα καλό βιβλίο για την εγκυμοσύνη.
Χρειάζεστε ένα πραγματικά καλό βιβλίο εγκυμοσύνης το οποίο να αναφέρεται σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης αλλά και τι να περιμένετε. Προσέξετε μόνο να είναι βασισμένο πάνω σε πρόσφατες μελέτες καθώς κάποια πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει από την εποχή που γέννησε η μητέρα σας.

Ενυδατική κρέμα
Μια καλή ενυδατική κρέμα θα σας ανακουφίσει από το ξηρό δέρμα καθώς και από τη φαγούρα. Είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιήσετε από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να αποφύγετε και τις ραγάδες. Επιλέξτε μια παχύρευστη κρέμα που θα κρατήσει το δέρμα σας ελαστικό όσο η κοιλίτσα σας θα μεγαλώνει.

Β’ τρίμηνο εγκυμοσύνης

Υποστηρικτική ζώνη εγκυμοσύνης
Αυτά τα παχιά και ελαστικά λουριά που έχει μια ζώνη εγκυμοσύνης προσφέρουν επιπλέον στήριξη και μπορεί να σας ανακουφίσουν από τους πόνους στην πλάτη. Μπορείτε να τη φορέσετε είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά.

Άνετα παπούτσια
Μπορεί τα τακούνια να είναι της μόδας, αλλά δεν είναι καλό να φοράτε παπούτσια με μεγάλο τακούνι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό επειδή το βάρος σας κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται όπως επίσης και το κέντρο βάρους σας. Τα πόδια σας δηλαδή δεν είναι το ίδιο σταθερά. Οι αρθρώσεις σας είναι πιο ευάλωτες, ο τρόπος που περπατάτε αλλάζει και μπορείτε πιο εύκολα να πέσετε και να τραυματιστείτε. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οπότε για να εξασφαλίσετε την άνεση των ποδιών σας επιλέξτε άνετα, χαμηλοτάκουνα παπούτσια, φτιαγμένα από καλό υλικό για να αναπνέει το δέρμα.

Καινούργια σουτιέν
Θα χρειαστεί επίσης να αγοράσετε καινούργια σουτιέν καθώς το στήθος θα μεγαλώσει και θα θέλει μεγαλύτερη «στήριξη». Τα ειδικά σουτιέν εγκυμοσύνης είναι φτιαγμένα για να μπορούν να στηρίζουν την αύξηση του στήθους, την ανάπτυξη του θώρακα και των μυών του στήθους. Αν σκοπεύετε και να θηλάσετε το στήθος σας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά ένα επιπλέον νούμερο.

Ρούχα εγκυμοσύνης
Τα άνετα και σε φαρδιά γραμμή ρούχα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δώστε προτεραιότητα στην άνεση όμως και όχι τόσο στις τάσεις της μόδας. Προτιμήστε παντελόνια με λάστιχο περιμετρικά στη μέση, μακριές μπλούζες που θα είναι άνετες στο στήθος και στα μπράτσα αλλά και τα εφαρμοστά βαμβακερά φορέματα που θα αναδείξουν τις καμπύλες σας.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης
Από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης συνήθως ξεκινάνε τα προβλήματα ύπνου για τις εγκύους που δεν ξέρουν πώς να βολευτούν ή φοβούνται πως πιέζουν το μωρό όταν κοιμούνται. Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν από νωρίς είναι να προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης αφού ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του μωρού.

Αντιόξινα
Εάν υποφέρετε έντονα από καούρες συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε κάποια αντιόξινα χάπια. Η καούρα εμφανίζεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης, που προκαλεί χαλάρωση στους μύες (άρα και του οισοφαγικού σφιγκτήρα) και έτσι επιτρέπει τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο και εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στα εσωτερικά όργανα. Ο γιατρός σας γνωρίζοντας το ιστορικό και την κατάστασή σας θα σας συμβουλέψει για το καλύτερο.

Γ΄τρίμηνο εγκυμοσύνης

Κάθισμα αυτοκινήτου
Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για το μωρό καθώς είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις της οικογένειας και την εξασφάλιση της προστασίας του μωρού μέσα στο αμάξι. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Είναι βέβαια ένα από τα πιο ακριβά αξεσουάρ του βρεφικού εξοπλισμού, όμως μην κάνετε τσιγκουνιές, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού σας.
Κούνια
Η κούνια του μωρού είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό έπιπλο που θα αναζητήσετε για το παιδικό δωμάτιο. Ακόμα κι αν δεν βιάζεστε να ετοιμάσετε ολόκληρο το παιδικό δωμάτιο μπορείτε τον πρώτο καιρό να την τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιό σας.

Μωρουδιακά ρούχα

Εμείς προτείνουμε να τα αγοράσετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είμαστε όμως σίγουροι ότι έχετε ξεκινήσει τα ψώνια από τη στιγμή που μάθατε ότι είστε έγκυος! Κι αυτό βέβαια επειδή δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα υπέροχα και μικροσκοπικά ρουχαλάκια. Πάντως τα απαραίτητα για τις πρώτες ημέρες του μωρού στο σπίτι είναι τουλάχιστον 6 φορμάκια και φανελάκια, μερικές κάλτσες, μια δυο ζακέτες, ένα δυο ζευγάρια γάντια (αν έχει μακριά νύχια και γρατζουνιέται) και μπλουζάκια με σούστες (απαραίτητα για να μην καθυστερείτε στο αλλάγματα). Θα σας χρησιμεύσει επίσης μια εξάδα τετράγωνων βαμβακερών πανιών που θα γλιτώσουν τα ρούχα σας απ’ τις γουλίτσες και τα σάλια του μωρού σας.

Μπουκάλια, αντλίες
Εάν πρόκειται να θηλάσετε, μπορεί να χρειαστεί μια αντλία μαστού και επιπλέον μπουκάλια για να αποθηκεύετε το γάλα. Μια αντλία μαστού θα σας χαρίσει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εάν χρειαστεί να αφήσετε το μωράκι σας με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή με μία babysitter.

Πηγή: baby.gr