Παρασκευή , 2 Ιούνιος 2023
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια διατροφή την επιβραδύνει

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια διατροφή την επιβραδύνει

H ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία χρόνια οφθαλμική νόσος και μία από τις κύριες αιτίες σοβαρής απώλειας όρασης, σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στον κόσμο.

Μερικές φορές, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εξελίσσεται τόσο αργά ώστε να γίνονται αντιληπτές μικρές αλλαγές στην όραση. Άλλες φορές, εξελίσσεται ραγδαία, με αποτέλεσμα γρήγορη απώλεια όρασης.

Υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας κυρίως άνω των 65 ετών, θα πάσχουν έως το 2020 από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ το 2040 ο αριθμός αυτό θα έχει αυξηθεί στα 288 εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για τα καροτενοειδή, τις ουσίες που χαρίζουν στα καρότα και το σπανάκι το χαρακτηριστικό χρώμα τους και φαίνεται ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 25 χρόνια περισσότερους από 100.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα καροτενοειδή είχαν από 25% έως 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προχωρημένη ΗΕΩ, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Ιδιαιτέρως ωφέλιμα απεδείχθησαν τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (υπάρχουν στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αυγά), άλφα-καροτένη και βήτα-καροτένη (περιέχονται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες) και κρυπτοξανθίνη (υπάρχει σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα).

Επειδή η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση των καροτενοειδών με την ενδιάμεσης βαρύτητας ΗΕΩ, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ουσίες αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου αφού αυτή εκδηλωθεί.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology».

 

 

 

Πηγή: onmed.gr