Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Έμφραγμα: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου σε άντρες και γυναίκες

Έμφραγμα: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου σε άντρες και γυναίκες

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για έμφραγμα συχνά περνούν απαρατήρητα στο γυναικείο πληθυσμό ή αναγνωρίζονται ως συμπτώματα άλλου προβλήματος στην καρδιά.

Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) δημοσίευσε μια νέα έκθεση, στην οποία επισημαίνει ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου του εμφράγματος στις γυναίκες και πώς αυτά διαφέρουν από τα συμπτώματα στους άντρες.

Η έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

bigstock Woman Acute Pain 92783621

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, η δύσπνοια, η δυσπεψία, η ταχυπαλμία και ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι πριν το έμφραγμα, παρά τα πιο «παραδοσιακά» συμπτώματα που συνδέονται με το έμφραγμα, όπως ο ισχυρός πόνος στο στήθος. Από την άλλη, ο πόνος στο χέρι και τον ώμο είναι ενδεικτικός για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κυρίως για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.

Κατά συνέπεια, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι γιατροί ενδεχομένως δεν αναγνωρίζουν σωστά το υποκείμενο πρόβλημα και κατ’ επέκταση δεν προτείνουν την αρμόζουσα θεραπεία.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι διαφέρουν και οι παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα σε άντρες και γυναίκες. Ενδεικτικά, οι νεαρές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν κατά 4 ή και 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τους άντρες. Παράλληλα, όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, με τον αντίκτυπο της ψυχολογικής καταπόνησης να είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες παρά για τους άντρες. Επίσης, οι γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σύγκριση με τους άντρες που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση.

Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κλινικές δοκιμές που αφορούν την καρδιοπάθεια είναι περιορισμένη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις σε 20% των συμμετεχόντων. Ακόμη όμως κι όταν συμμετέχουν γυναίκες στις δοκιμές, οι ερευνητές σπανίως αξιολογούν τα αποτελέσματα με βάση το φύλο ώστε να κατανοηθεί βαθύτερα πώς επηρεάζει η καρδιοπάθεια τους άντρες και πώς τις γυναίκες.

 

 

 

 

 

Πηγή: time.com, nbcnews.com