Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Έμπολα: Νέα τεχνολογία οπτικοποιεί τις πρωτεΐνες του ιού για να εντοπιστεί γρηγορότερα η θεραπεία

Έμπολα: Νέα τεχνολογία οπτικοποιεί τις πρωτεΐνες του ιού για να εντοπιστεί γρηγορότερα η θεραπεία

Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες για να ανακαλύψουν τη θεραπεία που θα δώσει τέλος στην θανατηφόρα επιδημία του ιού Έμπολα, τόσο στη Δ. Αφρική, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Με γνώμονα αυτή την προσπάθεια της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins παρουσίασε μια δωρεάν online εφαρμογή που οπτικοποιεί τις γονιδιακές μεταλλάξεις του ιού και το πώς αυτές επηρεάζουν τη δομή των πρωτεϊνών του, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ερευνητών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τη λύση στο αίνιγμα της θεραπείας του Έμπολα.

Το εργαλείο ονομάζεται MuPIT (Mutation Position Imaging Toolkit) και μπορείτε να το περιεργαστείτε και εσείς οι ίδιοι με ένα “κλικ” ΕΔΩ.

Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, οι ερευνητές έχουν μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένουν από τις μεταλλάξεις του ιού, ώστε να δημιουργήσουν φάρμακα και εμβόλια που στοχεύουν αυτές τις μεταλλάξεις.

Η επικεφαλής της έρευνας για την πολύ χρήσιμη αυτή εφαρμογή, δρ Rachel Karchin, επισήμανε ότι πολλά από τα υπάρχοντα εμβόλια γίνονται με την κατασκευή ειδικών αντισωμάτων, τα οποία είναι μόρια σε σχήμα Υ και τα οποία δεσμεύονται (προσκολλώνται) σε πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού για να τον εμποδίσουν να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί.

Για παράδειγμα, το φάρμακο ZMapp, το οποίο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πολλών ατόμων μολυσμένων με τον ιό Έμπολα, είναι ένα κοκτέιλ τριών αντισωμάτων.

ebola-3d

Η ομάδα της δρ Karchin σχεδίασε τη νέα εφαρμογή με τη δυνατότητα να είναι συνδεδεμένη με τη βάση δεδομένων Ebola Genome Browser, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτή η βάση δεδομένων προσφέρει λεπτομερείς γενετικές πληροφορίες για τον ιό.

Το νέο εργαλείο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins παρέχει τρισδιάστατη επεικόνιση των πρωτεϊνών του Έμπολα, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να ερμηνεύσουν και να διχειριστούν οι επιστήμονες τις λειτουργικές επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού στη δομή του και τις πιθανές αδυναμίες που αυτές συνεπάγονται για τον ιό.

Πηγή: onmed.gr