Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Ένα νέο παυσίπονο στη γέννα που είναι... παλιό

Ένα νέο παυσίπονο στη γέννα που είναι… παλιό

Επειδή αρκετές νέες μητέρες στις ΗΠΑ επιλέγουν να αποφύγουν τη χρήση κάθε είδους παυσίπονων στον τοκετό, ένα Κέντρο Υγείας τοκετού στη Μινεσότα επανέφερε στη… μόδα των γεννήσεων ένα σχεδόν ξεχασμένο είδος παυσίπονου, που δεν είναι ακριβώς… παυσίπονο.

Συγκεκριμένα προσφέρει τη δυνατότητα στις γυναίκες που αναμένεται να γίνουν μητέρες, αντί για τα κανονικά παυσίπονα φάρμακα, όπως το επισκληρίδιο, να τους χορηγηθεί “αέριο γέλιου” την ώρα του τοκετού, εφόσον επιθυμούν να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο “φυσική” γέννα.

Ορισμένες γυναίκες, ειδικά στις ΗΠΑ, ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των διαδεδομένων παυσίπονων στη γέννα.

Και δεδομένου ότι το υποξείδιο του αζώτου (αέριο γέλιου) έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, ειδικά σε επεμβάσεις οδοντιατρικής, για πολλές δεκαετίες, ήταν αρκετά εύκολο να πειστούν κάποιες γυναίκες στις ΗΠΑ να το δοκιμάσουν.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που στις ΗΠΑ το “αέριο γέλιου” χρησιμοποιείται στον τοκετό, αφού κάτι τέτοιο γινόταν και παλιότερα. Αλλά σταμάτησε αυτή η πρακτική όταν, στη δεκαετία του 1930, αναπτύχθηκε η επισκληρίδιος ένεση.

Το υποξείδιο του αζώτου δεν ανακουφίζει σε καμία περίπτωση τον πόνο το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο μια επισκληρίδιος ένεση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το “αέριο γέλιου”, όπως και το οξυγόνο, είναι εισπνεόμενο και πρέπει πρώτα να το επεξεργαστεί ο οργανισμός προτού το μεταβολίσει, ώστε να νιώσει το άτομο τις παυσίπονες επιδράσεις του.

Πηγή: onmed.gr