Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ένα στα τέσσερα δερματικά κύτταρα έχει αόρατες προκαρκινικές μεταλλάξεις

Ένα στα τέσσερα δερματικά κύτταρα έχει αόρατες προκαρκινικές μεταλλάξεις

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί το δέρμα μας να φαίνεται υγιές, ωστόσο ουσιαστικά έχει υποστεί πολλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο και αποδίδονται στην επίδραση του ήλιου.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger και της Μονάδας Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Ινίγκο Μαρτινκορένα, υποστηρίζουν ότι περίπου το 25% των δερματικών κυττάρων, δηλαδή ένα στα τέσσερα, έχουν τουλάχιστον μία προκαρκινικού τύπου μετάλλαξη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα δέρματος από τα βλέφαρα υγιών ατόμων, 55-73 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο (όπως αυτά στα βλέφαρα), συσσωρεύει κατά μέσο όρο μία νέα μετάλλαξη σχεδόν κάθε μέρα, ενώ κάθε κύτταρο στο δέρμα του προσώπου ενός υγιούς μεσήλικα φέρει χιλιάδες μεταλλάξεις.

Με το πέρασμα του χρόνου οι μεταλλάξεις αυξάνονται και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου.

Είναι ενδεικτικό ότι στα δείγματα που μελετήθηκαν, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πάνω από 100 προκαρκινικές μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό υγιούς δέρματος, που σχετίζονταν κυρίως με τη συχνότερη και πιο εύκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι με μελάνωμα.

Με αφορμή τα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία των αντηλιακών προϊόντων, ιδίως το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει κανείς το δέρμα του όσο και όπως μπορεί, ώστε να εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι προφυλάξεις αυτές ισχύουν τόσο για τα παιδιά που αναπτύσσουν νέο δέρμα, όσο και για τους ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr