Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική διαταραχή που συνεπάγεται ότι ο ιστός από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται σε άλλα τμήματα του αναπαραγωγικού, όπως στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, ή και σε άλλα όργανα εκτός αναπαραγωγικού, όπως το έντερο ή ακόμη και η ουροδόχος κύστη, οι πνεύμονες ή τα νεφρά.

AdTech Ad

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μελέτη που θεμελιώνει τη σχέση ανάμεσα στην ενδομητρίωση και στη στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 11.900 γυναίκες (περίπου 5.200 με διαγνωσμένη ενδομητρίωση) και η μελέτη είχε διάρκεια 20 έτη.

bigstock Young girl with abdominal pain 97099004

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση λόγω απόφραξης των αρτηριών, 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα και 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες για εκδήλωση στηθάγχης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από ενδομητρίωση.

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, συγκεκριμένα τριπλάσιος όσον αφορά τη στένωση των αρτηριών, το έμφραγμα και τη στηθάγχη, σε σύγκριση με συνομήλικες γυναίκες που δεν πάσχουν από ενδομητρίωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση. Ο μέσος όρος εμφάνισης της διαταραχής είναι στην ηλικία των 27 ετών, αλλά οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν με καθυστέρηση τριών έως πέντε ετών ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, καθώς η πάθηση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα ή αυτά δεν έχουν σαφή αιτιολόγηση.

«Αρκετές κοπέλες και μεγαλύτερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι οι επίπονες κράμπες της περιόδου και ο πόνος στην περιοχή της πυέλου οφείλονται πιθανώς στην ενδομητρίωση», σχολιάζει η βασική συντάκτης της μελέτης, Στέισι Μίσμερ, διευθύντρια του τμήματος Επιδημιολογικής Έρευνας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ερευνήτρια αναφέρει ότι η ενδομητρίωση, η οποία προκαλεί συχνά πόνο και αυξημένη αιμορραγία στην περίοδο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χειρουργική επέμβαση ή με φαρμακευτική αγωγή, ώστε να εξαλειφθούν τα συμπτώματα και να μειωθεί ο κίνδυνος υπογονιμότητας.

Η συστημική χρόνια φλεγμονή, τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δείκτες που συνδέονται άμεσα με την ενδομητρίωση, εξηγούν πιθανώς τη σχέση της διαταραχής με την καρδιοπάθεια. Παράλληλα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ενδομητρίωση και η στεφανιαία νόσος να έχουν κοινό γενετικό υπόβαθρο.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο κατά πόσο η θεραπευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης –χειρουργικά ή φαρμακευτικά– επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, είτε θετικά είτε αρνητικά.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr