Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Έντεκα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος

Έντεκα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος

Εκπληκτικοί τρόποι για να μην καείτε από τον ήλιο

Για να μην καείτε στη θάλασσα θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό, να κάθεστε κάτω από ομπρέλα και κάνετε… διατροφή με περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Ενισχύοντας τη διατροφή σας με συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Πριν βγείτε λοιπόν στην παραλία βάλτε στα πιάτα σας τις παρακάτω τροφές! Μερικά από αυτά που θα δείτε μπορεί και να σας εκπλήξουν.

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα 11 τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος:

1. Βούτυρο

Ω, ναι! Δεν βοηθά άμεσα με το ηλιακό έγκαυμα, αλλά το κορεσμένο λίπος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

2. Μουρουνέλαιο (Και άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D).

Αυτό είναι λίγο αστείο γιατί η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος, αλλά η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία μας από τον ήλιο. Σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο, κατ ‘ουσίαν, καθιστώντας το πιο δύσκολο να… καεί. Βοηθά επίσης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

3. Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εγκαύματος. Μια μελέτη έδειξε ότι κατά 15% μειώνει την ερυθρότητα από το ηλιακό έγκαυμα μετά από έξι εβδομάδες, ενώ ένα 25% μειώνει την κοκκινίλα μετά από 12 εβδομάδες.

4. Αμύγδαλα και Ηλιόσποροι

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε τρόφιμα όπως στα αμύγδαλα και στους σπόρους ηλίανθου. Βοηθά στην αναδόμηση των κυττάρων, μαζί με τη βιταμίνη C. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ηλιακών εγκαυμάτων εάν τα τρώτε πριν βγείτε στον ήλιο.

5. Σολομός

Σούπερ ωμέγα­3 λιπαρά οξέα! Ένας συγκεκριμένος τύπος ωμέγα­3 λιπαρών οξέων που ονομάζεται εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ή ΕΡΑ) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, καθώς και στο να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη του DNA στο δέρμα. Μπορείτε να βρείτε το EPA στο λάδι σολομού και στο μουρουνέλαιο. Τα ωμέγα­3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής, οπότε αν καείτε, ίσως θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

6. Κρασί

Μαζί με τα βατόμουρα, τα φουντούκια και το σόργο, οι σπόροι σταφυλιών (και το κρασί που φτιάχνεται από τα σταφύλια) περιέχουν προανθοκυανιδίνες, που απλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία. Άντε, στην υγεία μας!

Φάτε λοιπόν σταφύλια… ή πιείτε ένα ποτηράκι κρασί.

7. Ντομάτες

Το λυκοπένιο, είναι το αντιοξειδωτικό που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων. Επίσης αυξάνει το κολλαγόνο στο δέρμα, διατηρώντας το πιο ελαστικό και προλαμβάνει τη χαλάρωση. Δεν σας αρέσουν οι ντομάτες; Έχει και το καρπούζι λυκοπενίου.

8. Καρότα, κόκκινες πιπεριές, μάνγκο, πεπόνια, βερίκοκα, γλυκοπατάτες

Αυτά τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα περιέχουν βήτα­καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.

9. Πράσινο Τσάι

Πίνοντας πράσινο τσάι μπλοκάρετε τις ακτίνες UV. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εγκαύματος.

10. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κύτταρα σας από τον ήλιο.

11. Γαρίδες

Οι γαρίδες τρώνε φύκια που περιέχουν ασταξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.

Πηγή: baby.gr