Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Επαναστατική έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη

Επαναστατική έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί εξαπλώνεται η νόσος

Στη ρίζα του προβλήματος σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη φαίνεται ότι έφτασαν επιστήμονες από τη Μ. Βρετανία.

Σε μια έρευνα ορόσημο, οι ερευνητές ανακάλυψαν την «Αχίλλειο πτέρνα» της ασθένειας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τους χιλιάδες άντρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η ερευνητική ομάδα, οι εργασίες της οποίας χρηματοδοτήθηκαν από την οργάνωση Cancer Research UK, μελέτησε δείγματα από όγκους στον προστάτη και το υπόλοιπο σώμα δέκα ανδρών που είχαν εμφανίσει την ασθένεια.

«Διαβάζοντας» το DNA, οι ερευνητές ανακάλυψαν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο καρκίνος αυτός (μεταστάσεις), επιτρέποντάς τους να «χτίσουν» ένα «οικογενειακό δέντρο» του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η ασθένεια με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα κύτταρα σε έναν όγκο παραμένουν εκεί που είναι. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός κυττάρων έχουν την ικανότητα να «ταξιδεύουν» μέσα στο σώμα, δημιουργώντας νέους όγκους στο πέρασμά τους.

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν τη «ρίζα» του καρκίνου και προκειμένου μια θεραπεία να είναι αποτελεσματική, πρέπει να «σκοτώνονται».

Στο μέλλον οι γιατροί ίσως είναι σε θέση να εντοπίζουν αυτά τα κύτταρα-κλειδιά σε ξεχωριστούς ασθενείς, κάτι που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα ταιριάζει στο γενετικό ελάττωμα στη «ρίζα» του δικού τους καρκίνου για να τα εξοντώνουν. Αυτό θα επιτρέπει την εξόντωση των απομακρυσμένων όγκων και θα αποτρέπει τη δημιουργία καινούριων, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

«Αποκτήσαμε μια πολύ πιο ευρεία άποψη για τον καρκίνο του προστάτη, μελετώντας τόσο τον αρχικό καρκίνο, όσο και τα κύτταρα που είχαν εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος αυτών των ανδρών» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ros Eeles από το Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Λονδίνο. «Διαπιστώσαμε ότι όλα τα κύτταρα που είχαν απελευθερωθεί είχαν ένα κοινό κύτταρο-πρόγονο στον προστάτη. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν δυνητικά να βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέες θεραπείες».

«Πρέπει να βρούμε πώς τα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν καθώς συντελείται αυτή η διαδικασία, και πώς γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες μας. Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει να μελετήσουμε την ‘καρδιά’ του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο και αποκαλύπτει τα μυστικά του πώς αλλάζουν και εξελίσσονται τα καρκινικά κύτταρα καθώς μεγαλώνουν. Η εξοικείωσή μας με αυτές τις λεπτομέρειες θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επάνω σε νέες, καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη στο μέλλον» ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Peter Johnson.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr