Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024
Έρευνα δείχνει ότι το ξενύχτι νικά την κατάθλιψη

Έρευνα δείχνει ότι το ξενύχτι νικά την κατάθλιψη

Τι αποκαλύπτει για την στέρηση ύπνου και τη δράση της σεροτονίνης

Νέα έρευνα που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο έδειξε ότι το να μένουμε ξάγρυπνοι για περισσότερες από 24 ώρες ανακουφίζει αρκετά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, 6 στους 10 ασθενείς βρήκαν την τακτική αυτή πιο άμεση και πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών, τα οποία για να δράσουν χρειάζεται να περάσουν από 6 έως 8 εβδομάδες. Μάλιστα, ένας ερευνητής περιέγραψε το ξενύχτι ως «έναν αξιοσημείωτο τρόπο μεταμόρφωσης για τους βαθιά καταθλιπτικούς, τους ψυχωτικούς και τους ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η στέρηση ύπνου ενισχύει τη δράση της σεροτονίνης, νευροδιαδιβαστή του εγκεφάλου, που θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας. Ανάλογη δράση με αυτήν της σεροτονίνης έχουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Βέβαια, επισημαίνουν ότι η όποια βελτίωση παρατηρείται είναι βραχύβια και εξαφανίζεται μόλις ο ασθενής κοιμηθεί.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και του Νοσοκομείου «Rhode Island Hospital», αναζητώντας μια θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας, συνδυάζουν τη στέρηση ύπνου με δύο άλλες θεραπείες. Πιλοτικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, που είναι γνωστή ως τριπλή χρονοθεραπεία, είναι γρήγορα και μακράς διαρκείας. Ωστόσο, οι ειδικοί σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν σε μεγαλύτερη μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν 80 ασθενείς, που πάσχουν από μέτριας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψη, επιλόχεια κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Η τριπλή χρονοθεραπεία, που διαρκεί για περισσότερο από τρεις ημέρες, συνδυάζει τη στέρηση ύπνου με την καθημερινή έκθεση των ασθενών σε έντονο φως και τις συνεχείς αλλαγές στις ώρες ύπνου. Το έντονο φως νωρίς το πρωί πιστεύεται ότι διεγείρει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ελέγχει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη και παράλληλα ενισχύει την έκκριση χημικών ουσιών, όπως η μελατονίνη και σεροτονίνη.

«Η τριπλή χρονοθεραπεία μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες. Είναι εξίσου δραστική με τα αντικαταθλιπτικά, ανέξοδη και έχει ελάχιστες παρενέργειες», δήλωσε ο δρ. John Gottlieb, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο «Northwestern Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο, με ειδίκευση στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Μέχρι σήμερα, οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι η άσκηση, η συμμετοχή σε διάφορες ομάδες αυτοβοήθειας και φυσικά η χρήση αντικαταθλιπτικών. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν λειτουργούν για όλους και μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι δεν είναι καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Πηγή: vita.gr