Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Έρευνα: Οι υπέρβαροι έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας!

Έρευνα: Οι υπέρβαροι έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας!

Εκτεταμένη έρευνα σε σχεδόν δύο εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες με μέσο όρο ηλικία τα 55 χρόνια έδειξε ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Η έρευνα έγινε από τους οργανισμούς Oxon Epidemiology και London School of Hygiene and Tropical Medicine και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Diabetes & Endocrinology.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, ενώ για τους παχύσαρκους οι αριθμοί είναι ακόμα πιο ευοίωνοι, αφού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 24%!

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Nawab Qizilbash, υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της μελέτης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα επιστημονικά γνωρίζουμε για τις γενικότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού σωματικού βάρους στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες παρουσιάζονται έκπληκτοι από αυτά τα νούμερα και σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να θεωρεί την παχυσαρκία ως κάτι καλό για την υγεία του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δρ Qizilbash: “Ακόμα και αν αποδειχτεί με περαιτέρω έρευνες ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος έχει κάποιου είδους προστατευτική ιδιότητα ως προς την άνοια, ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να μην φτάσει καν στην ηλικία να το επιβεβαιώσει αυτό λόγω όλων των άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία”.

 

 

Πηγή: onmed.gr