Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ευαισθησία στη γλουτένη: Διατροφική τάση ή ιατρικό πρόβλημα;

Ευαισθησία στη γλουτένη: Διατροφική τάση ή ιατρικό πρόβλημα;

Η μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS) είναι μια διαταραχή, από την οποία τα τελευταία χρόνια παραπονούνται ότι πάσχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι εκδηλώνουν εντερικά και εξωεντερικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά πιστεύουν ότι αμβλύνονται όταν δεν τρώνε γλουτένη.

Μέχρι πρότινος η ύπαρξη αυτής της ευαισθησίας δεν ήταν ευρέως αποδεκτή, καθώς δεν υπήρχαν διαγνωστικά κριτήρια και αιτιολογικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα η ευαισθησία στη γλουτένη είναι ένα αληθινό ιατρικό πρόβλημα και όχι μία φανταστική ασθένεια που τροφοδοτείται από τις νέες τάσεις στη διατροφή.

Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν σωματικές αλλαγές μετά από την κατανάλωση γλουτένης, οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες που εκδηλώνουν όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

bigstock Gluten Free Word Cloud Concept 63095185

Οι πάσχοντες από ευαισθησία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που τυπικά υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη, εκδηλώνουν συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωσή της.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

-Φούσκωμα

-Πόνος στην κοιλιά και διάρροια

-Κόπωση

-Πονοκέφαλος

-Άγχος

-Προβλήματα μνήμης και σκέψης

Η ευαισθησία αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την κοιλιοκάκη η οποία είναι γενετική διαταραχή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 80 πάσχοντες από ευαισθησία στη γλουτένη, 40 ασθενείς με κοιλιοκάκη και 40 υγιείς εθελοντές.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι οι πάσχοντες από την ευαισθησία εκδήλωναν όταν κατανάλωναν την πρωτεΐνη μία ανοσοποιητική αντίδραση η οποία ήταν λιγότερο εστιασμένη και περισσότερο γενικευμένη απ’ ό,τι στους ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Σύμφωνα με τον δρα Άρμιν Αλεντίνι, επίκουρο καθηγητή στο Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει την ύπαρξη βιολογικών επιδράσεων στους πάσχοντες.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλλουν στην αναγνώριση της νόσου διότι είναι αληθινή. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη ούτε από αλλεργία στα σιτηρά, αλλά έχουν ευαισθησία σε αυτά» τόνισε.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 6% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από αυτή την ευαισθησία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gut».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr