Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Φαγητό «στο πόδι» ή μπροστά από την τηλεόραση; Τι είναι χειρότερο

Φαγητό «στο πόδι» ή μπροστά από την τηλεόραση; Τι είναι χειρότερο

Το φαγητό στο πόδι είναι ένα αναγκαίο κακό, που επιβάλλουν οι γρήγοροι ρυθμοί της απαιτητικής καθημερινότητας.

Πριν ενδώσετε ωστόσο σε κάτι πρόχειρο που θα το φάτε γρήγορα προκειμένου να ικανοποιήσετε παροδικά την πείνα σας, πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Όπως προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες, η κατανάλωση φαγητού «στο πόδι» είναι ό,τι χειρότερο για τη σιλουέτα, καθώς ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής.

Σε ένα πρωτότυπο πείραμα που έκαναν, ζήτησαν από 60 γυναίκες να φάνε μία μπάρα δημητριακών υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες: βαδίζοντας σε έναν διάδρομο, βλέποντας την τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» και συζητώντας με μία φίλη τους.

Όταν τελείωναν το φαγητό τους οι γυναίκες έπρεπε να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο και ένα τεστ γεύσεων, στο οποίο έπρεπε να φάνε από τέσσερα μπολ που περιείχαν διαφορετικό φαγητό το καθένα (τα φαγητά ήταν σοκολάτα, στικ καρότων, σταφύλια και κριτσίνια).

Μόλις έβγαιναν από το δωμάτιο, οι ερευνητές ζύγιζαν τα μπολ για να δουν τι και πόσο είχαν φάει.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Υγείας» (JHP), οι εθελόντριες έτρωγαν περισσότερο όταν είχαν φάει την μπάρα των δημητριακών την ώρα που περπατούσαν στον διάδρομο – με την κατανάλωση της σοκολάτας να είναι πενταπλάσια απ’ ό,τι όταν έβλεπαν τηλεόραση ή συζητούσαν τρώγοντας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «το φαγητό στο πόδι μάς κάνει να τρώμε περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Όγκντεν, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ.

Και πρόσθεσε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το περπάτημα είναι ισχυρότερη μορφή απόσπασης της προσοχής από το φαγητό, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ότι έχει φάει κάτι.

Μία άλλη εκδοχή είναι ο οργανισμός να το εκλαμβάνει ως άσκηση, με συνέπεια να ενεργοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι ενθαρρύνουν την αυξημένη πρόσληψη τροφής για να αναπληρωθούν οι θερμίδες που χάθηκαν κατά την άσκηση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr