Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Φαγούρα στο κεφάλι: Τι μπορεί να φταίει

Φαγούρα στο κεφάλι: Τι μπορεί να φταίει

Η φαγούρα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του κεφαλιού. Όταν υπάρχει φαγούρα, η αυτόματη αντίδραση είναι να ξύσουμε το κεφάλι μας, έτσι όμως επιτείνεται ο δερματικός ερεθισμός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος φαγούρας-ξυσίματος, που μπορεί ακόμη και να τραυματίσει ή να επιμολύνει το δέρμα.

Όταν η φαγούρα συνοδεύεται από ξεφλούδισμα του δέρματος, συνήθως πρόκειται για πιτυρίδα, η οποία είναι εξαιρετικά επίμονη και ενοχλητική, πλην όμως αντιμετωπίζεται.

Τι άλλο όμως μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο κεφάλι;

Βάψιμο μαλλιών
Αν βάψατε πρόσφατα τα μαλλιά σας και η φαγούρα συνοδεύεται από κοκκινίλες στο δέρμα και ξεφλούδισμα, πιθανόν να οφείλεται σε δερματίτιδα. Απευθυνθείτε στον γιατρό για να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Να θυμάστε ότι η κακή χρήση των βαφών ή οι κακής ποιότητας βαφές μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα του κεφαλιού ακόμη και έγκαυμα.

Λούσιμο
Αν πάσχετε από τριχόπτωση ή φοβάστε ότι το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση και για τον λόγο αυτό έχετε αραιώσει το λούσιμο, πιθανότατα να έχετε φαγούρα γι’ αυτό.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συχνό λούσιμο δεν επηρεάζει την ανθεκτικότητα της τρίχας. Το μόνο που επιτυγχάνετε αποφεύγοντας το λούσιμο είναι η συσσώρευση του λίπους στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που προκαλεί έντονη φαγούρα.

Λιπαρότητα
Εάν έχετε λιπαρό δέρμα και νιώθετε φαγούρα όχι μόνο στο κεφάλι, αλλά και κοντά στο μέτωπο, στη μύτη ή πίσω από τα αυτιά, είναι πιθανόν να έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Το στρες επιτείνει την εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα υποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μπάνιο στη θαλάσσια και η χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών επιδρούν ευεργετικά στο δέρμα (πέραν της αγωγής που θα σας συστήσει ο δερματολόγος).

Στρες
Εάν ξύνεστε επίμονα σε ένα συγκεκριμένο σημείο όταν έχετε άγχος, πιθανότατα να πάσχετε από κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα. Ο κνησμός συχνά αποτελεί μια μορφή σωματοποίησης του άγχους. Συνήθως οι περιοχές του σώματος στις οποίες ξεσπούν οι αγχωμένοι είναι ο αυχένας και τα γεννητικά όργανα. Πολλές φορές, από το επίμονο ξύσιμο, το δέρμα αρχικά τραυματίζεται, ενώ στη συνέχεια γίνεται πιο σκληρό και γυαλίζει. Πρόκειται για τον ηδονικό κνησμό, την επιθυμία κάποιου να ξύσει το δέρμα του μέχρι να ματώσει, που αποτελεί σύμπτωμα ψυχοσωματικού προβλήματος. Πέραν της κατάλληλης αγωγής για την αντιμετώπιση του δερματικού προβλήματος, χρειάζεται ουσιαστική αντιμετώπιση του στρες.

 

Πηγή: onmed.gr