Τετάρτη , 7 Δεκέμβριος 2022
Φάρμακο καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

Φάρμακο καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

Αν χορηγηθεί νωρίς μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χημειοθεραπεία

Ένα φάρμακο για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη πήρε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιείται νωρίτερα στη μάχη για την καταπολέμηση της ασθένειας, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου και την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

Η φαρμακευτική αυτή ουσία (enzalutamide) παρατείνει τη ζωή τουλάχιστον κατά 5 μήνες στους άντρες που δεν έχουν άλλη θεραπευτική επιλογή –μερικοί ασθενείς έζησαν 18 ή και παραπάνω μήνες.

Προς το παρόν χορηγείται σε άντρες, ο οργανισμός των οποίων έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε ορμονικές θεραπείες ή σε χημειοθεραπείες.

Νέα στοιχεία δείχνουν, ότι όταν χορηγηθεί νωρίτερα στην πορεία της νόσου, μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χημειοθεραπεία και τις δυσάρεστες επιπτώσεις αυτής για σχεδόν 17 μήνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το φάρμακο αυτό μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της ασθένειας ή και θανάτου κατά πάνω από τρία τέταρτα, σε σχέση με μια «εικονική» θεραπεία.

Οι γιατροί ελπίζουν, ότι η ουσία αυτή –που ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο Ην. Βασίλειο- θα βοηθήσει στη μετατροπή του καρκίνου του προστάτη από μια θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια ασθένεια, συνδυάζοντας νέους και παλαιούς παράγοντες για την επίτευξη μακρύτερης επιβίωσης.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr