Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Φλέγμα: Δείτε τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα του

Φλέγμα: Δείτε τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα του

Όταν εκδηλώνεται επίμονος βήχας συχνά συνοδεύεται από την έκκριση φλέγματος. Η απόχρωση του φλέγματος, έστω κι αν είναι ανεπαίσθητη, μπορεί να υποδείξει ποια είναι η αιτιολογία των ενοχλήσεων.

Το σώμα μας παράγει περίπου 1-1,5 λίτρο βλέννας σε καθημερινή βάση ακόμη κι όταν είμαστε υγιείς. Όταν δεν έχει εισβάλει κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός στο σώμα, η βλέννα και το φλέγμα είναι διαυγή και παράγονται σε μικρή ποσότητα.

Εάν όμως υπάρχει φλεγμονή στην αναπνευστική οδό, είναι πιθανό να εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα φλέγματος και μάλιστα με αλλοιωμένη όψη και σύσταση. Το σύμπτωμα αυτό υποδεικνύει είτε αλλεργία είτε λοίμωξη.

Δείτε τι σημαίνει σε κάθε περίπτωση το φλέγμα, ανάλογα με το χρώμα του.

1. Λευκό ή γκριζωπό

Η παραγωγή λευκού ή γκρίζου φλέγματος υποδεικνύει συχνά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (είτε από ιό είτε από βακτήριο) ή συμφόρηση στα ιγμόρεια. Η λευκή απόχρωση του φλέγματος λόγω υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας επίμονος ιατρικός μύθος. Ωστόσο, είναι πιθανό τα γαλακτοκομικά να αλλοιώσουν τη σύσταση της εκκρινόμενης βλέννας, κάνοντάς την ελαφρώς πιο πηχτή και επομένως δυσκολεύοντας την απόρριψή της. Η γκρίζα απόχρωση του φλέγματος μπορεί επίσης να οφείλεται στην εισπνοή καυσαερίων ή σκόνης.

2. Πρασινωπό ή σκούρο κίτρινο

Το πηχτό φλέγμα με πρασινωπό ή κίτρινο χρώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης, λοίμωξης των ιγμορείων ή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Η απόχρωση του φλέγματος οφείλεται στη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων που αποστέλλει το ανοσοποιητικό στο σημείο της λοίμωξης. Τα κύτταρα αυτά περικλείουν μια πρωτεΐνη με πρασινωπή απόχρωση η οποία, σε μεγάλες ποσότητες, αλλοιώνει το χρώμα του φλέγματος.

3. Καφετί

Το φλέγμα καφετί χρώματος απαντάται σχεδόν πάντα σε φανατικούς καπνιστές. Δεν πρόκειται για ένδειξη λοίμωξης, είναι ένας τρόπος να απορρίψει το σώμα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στον καπνό ή το χαρτί του τσιγάρου. Σπανιότερα, η καφετί απόχρωση του φλέγματος οφείλεται στην υπερκατανάλωση σοκολάτας, καφέ ή κόκκινου κρασιού.

4. Ροζ

Το ροζ φλέγμα είναι συχνά ένδειξη πνευμονικού οιδήματος, λόγω συσσώρευσης υγρού στον πνεύμονα. Όταν εκκρίνεται μικρή ποσότητα ροζ φλέγματος, το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή, το φλέγμα μπορεί να έχει αφρώδη υφή.

5. Φλέγμα με ίχνη αίματος

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τη λεγόμενη αιμόπτυση. Εάν στο φλέγμα υπάρχουν μικρές ποσότητες αίματος, μπορεί το σύμπτωμα να οφείλεται σε βρογχίτιδα. Εάν η ποσότητα αίματος είναι σημαντική, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό, καθώς η αιτία μπορεί να είναι πνευμονία, πνευμονική εμβολή, φυματίωση ή και καρκίνος.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr