Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Φλεγμονή: Πώς επηρεάζει εγκέφαλο, αρθρώσεις, καρδιά (γράφημα)

Φλεγμονή: Πώς επηρεάζει εγκέφαλο, αρθρώσεις, καρδιά (γράφημα)

Η φλεγμονή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη βιολογική διεργασία, καθώς είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα παθογόνους μικροοργανισμούς.

Όταν όμως είναι χρόνια και ανεξέλεγκτη, επηρεάζει αρνητικά κάθε σύστημα και όργανο του σώματος.

AdTech Ad

prevention inflamation

Μαλλιά: Η φλεγμονή προκαλεί ή επιδεινώνει την αλωπεκία και άλλες μορφές τριχόπτωσης.

Εγκέφαλος: Η φλεγμονή «επιτίθεται» στα κέντρα απόλαυσης και ανταμοιβής του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό, η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, τα προβλήματα συγκέντρωσης και την κόπωση.

Πνεύμονες: Η φλεγμονή συμβάλλει στην απόφραξη των αεραγωγών και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται προβλήματα στην αναπνοή και να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρδιά: Η χρόνια φλεγμονή προωθεί τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.

Αρθρώσεις: Μία από τις συνηθέστερες μορφές οστεοαρθρίτιδας προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μέσης ηλικίας και πλήττει πρωτίστως τις αρθρώσεις των δαχτύλων στα χέρια. Επίσης, παράγοντες που προωθούν τις φλεγμονές (όπως η αποχή από τη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή) επιδεινώνουν τον πόνο στα γόνατα λόγω αρθρίτιδας.

Γαστρεντερικό: Η ήπια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

Πόδια: Η ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή επίπονης φλεγμονής που προκύπτει λόγω συσσώρευσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, πλήττει κυρίως τα πόδια και ειδικά το μεγάλο δάχτυλο.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr