Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2020
Φουντούκια v/s φιστίκια Αιγίνης: Θερμίδες και διατροφική αξία

Φουντούκια vs φιστίκια Αιγίνης: Θερμίδες και διατροφική αξία

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή και νόστιμη διατροφική επιλογή, γι’ αυτό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αποτελούν ιδανική επιλογή για το πρωινό, το σνακ ή ως συνοδευτικό του γεύματος. Τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους δημοφιλέστερους ξηρούς καρπούς.

Όπως συμβαίνει με όλους τους ξηρούς καρπούς, είναι προτιμότερο να τους απολαμβάνετε άψητους και ανάλατους.

Φουντούκια

Είναι πολύ πλούσια σε «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Παρέχουν πολλές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Τα 100 γραμμάρια φουντούκια αποδίδουν 654 θερμίδες.

Οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται τα φουντούκια και γενικά οι ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Μπορείτε, λοιπόν, να καταναλώνετε μια μικρή χούφτα φουντούκια 3-4 φορές την εβδομάδα, είτε σκέτα είτε στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας.

Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι λίγα. Τα φουντούκια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους. Τα καλά φουντούκια δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ.

Φιστίκια Αιγίνης

Καθόλου τυχαία τα φιστίκια χαρακτηρίζονται ως σούπερ τροφή, αφού δύο χούφτες αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέατος, παρέχοντας στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Μόλις μία χούφτα καλύπτει σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Περιέχουν επίσης θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και φυτικές ίνες.

Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.

Τα 100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης αποδίδουν 574 θερμίδες.

Τα φιστίκια Αιγίνης έφτασαν στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα και κατάγονται από την κεντρική Ασία. Στην αγορά, τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων που είναι Π.O.Π., αλλά και αυτά των άλλων περιοχών, όπως η Φθιώτιδα, η Χαλκιδική και η Εύβοια, βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όταν τα αγοράζετε, πρέπει να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι, όπως είναι αυτά που είναι τεχνητά ανοιγμένα.

 

 

Πηγή: onmed.gr