Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Φούρναρης, κομμώτρια ή δάσκαλος; Ποιους κινδύνους κρύβει κάθε επάγγελμά για την υγεία

Φούρναρης, κομμώτρια ή δάσκαλος; Ποιους κινδύνους κρύβει κάθε επάγγελμά για την υγεία

Είτε κάθεστε πολύ είτε είστε συνεχώς στο πόδι, είτε η δουλειά σας γίνεται διά… ξηράς είτε πετάτε στους αιθέρες ή πλέετε στις θάλασσες, η επαγγελματική σας πορεία μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία σας τώρα και στο μέλλον.

Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία μερικά δημοφιλή επαγγέλματα.

– Φούρναρης

Περίπου το 10% των περιστατικών άσθματος σε ενήλικες μπορούν να αποδοθούν στο περιβάλλον εργασίας. Μια ομάδα ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι όσοι εργάζονται σε φούρνους, συγκεκριμένα στην παρασκευή διαφόρων αρτοποιημάτων. Η εισπνοή διαφόρων άλευρων, λόγω των πρωτεϊνών που εισέρχονται στον οργανισμό, μπορεί να πυροδοτήσει την αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα ενός έως δύο ετών.

– Δάσκαλος

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές εμφανίζουν συχνά προβλήματα στις φωνητικές τους χορδές, λόγω της πολύωρης καθημερινής ομιλίας. Ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε τάξεις με μικρά παιδιά, ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο, καθώς αναγκάζονται σχεδόν καθημερινά να υψώνουν τον τόνο της φωνής τους ώστε να επιβάλουν την τάξη.

– Κομμωτής

Λόγω της έκθεσης και της άμεσης επαφής τους με τις διάφορες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα περιποίησης, οι κομμωτές εμφανίζουν συχνά δερματικά συμπτώματα. Παράλληλα, η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα πόδια, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή η εμφάνιση κιρσών.

– Πιλότος

Έχει διαπιστωθεί ότι οι πιλότοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και συγκεκριμένα μελανώματος.

– Οδοντίατρος

Οι οδοντίατροι είναι συχνά αναγκασμένοι να σκύβουν επάνω από τον ασθενή και αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση οσφυαλγίας. Αν και έχουν εκπαιδευτεί να διατηρούν το σώμα τους στη σωστή στάση, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής των οδοντιάτρων μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε πόνους στη μέση ή την πλάτη.

– Ναυαγοσώστης

Όσοι χειρίζονται βαριά μηχανήματα βάζουν σε κίνδυνο την ακοή τους λόγω της αυξημένης ηχορύπανσης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όμως και με τους ναυαγοσώστες που εργάζονται σε κλειστές πισίνες. Ο μεγάλος, ανοιχτός χώρος της πισίνας περιβάλλεται από σκληρές επιφάνειες που αντανακλούν τον ήχο, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ακοή του ναυαγοσώστη.

– Ναυτικός

Οι ναυτικοί εμφανίζουν συχνά προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη και οφθαλμικό πτερύγιο, λόγω της αυξημένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

– Νοσηλευτής

Η αυξημένη έκθεση των νοσηλευτών σε σαπούνια και απολυμαντικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο δερματικής αντίδρασης, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής. Φαγούρα και εξανθήματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν από τα γάντια που φορούν οι νοσηλευτές.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr