Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ πριν το μεσημεριανό σας ύπνο

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ πριν το μεσημεριανό σας ύπνο

Η ζωή είναι γεμάτη παραδοξότητες και μία από αυτές είναι το επονομαζόμενο caffeine nap. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ύπνος μάς ξεκουράζει και ο καφές μάς τονώνει, μήπως λοιπόν η συνταγή της επιτυχίας για απόλυτη ενέργεια βρίσκεται στο «πάντρεμα» αυτών των δύο;

Το φαινόμενο του caffeine nap μελετήθηκε για πρώτη φορά από Βρετανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, οι οποίοι εξερευνούσαν ποιες είναι οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της υπνηλίας εν ώρα οδήγησης.

Εξετάζοντας τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή οδήγησης, διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός καφέ και ύπνου ήταν πιο αποτελεσματικός από τον καφέ ή τον ύπνο μεμονωμένα.

Πού οφείλεται όμως αυτή η θετική επίδραση;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να ανταποκριθεί στην καφεΐνη. Εάν κοιμηθούμε αμέσως αφού πιούμε τον καφέ, η διέγερση αρχίζει να γίνεται αισθητή την ώρα που ξυπνάμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι 20 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος για το λεγόμενο power nap, καθώς ο εγκέφαλος δεν περνά στα βαθύτερα στάδια του ύπνου κι έτσι δεν ξυπνάμε αποσυντονισμένοι μετά τον ύπνο. Έτσι, απολαμβάνουμε λίγα λεπτά ξεκούρασης και αμέσως μετά ο καφές μας δίνει την τόνωση που χρειαζόμαστε.

Την επόμενη φορά που δε θα μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, πιείτε ένα εσπρεσάκι και χαλαρώστε!

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση