Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

H Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές εμβολίου για την Όμικρον σε ενήλικες | ΥΓΕΙΑ

Κλινική δοκιμή εμβολίου ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον ξεκίνησε η Moderna, όπως ανακοίνωσε.

Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου εμβολίου της Moderna σε ανθρώπους, ενώ ανάλογη δοκιμή ξεκίνησαν και οι Pfizer/BioNTech. Σύμφωνα με τη Moderna 300 άτομα θα μετάσχουν στη δοκιμή, η οποία θα μελετήσει την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπαρσέλ δήλωσε ότι η ενισχυτική δόση του αρχικού της εμβολίου κατά της Covid-10 αυξάνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Όμικρον στη χαμηλότερη δόση των 50 μg, αλλά τα επίπεδά τους μειώθηκαν έξι μήνες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και γι’ αυτό η εταιρεία ξεκινά την κλινική δοκιμή δεύτερης φάσης του εμβολίου ειδικά για την Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παράλληλα αξιολογούμε κατά πόσον θα περιλάβουμε αυτό το υποψήφιο εμβόλιο για την Όμικρον στο πολυδύναμο αναμνηστικό μας πρόγραμμα», συνέχισε ο Μπανσέλ. «Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε δεδομένα με τις αρχές δημόσιας υγείας για να τις βοηθήσουμε να λάβουν αποφάσεις, που βασίζονται σε στοιχεία σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές ενίσχυσης κατά του SARS-CoV-2».

Το στέλεχος της Moderna ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα για πρώτη φορά ότι η εταιρεία αναπτύσσει ενισχυτική δόση ειδικά για την Όμικρον σε μια προσπάθεια «να προηγείται κι όχι να τρέχει πίσω από τον ιό». Ο Μπανσέλ είχε προβλέψει προηγουμένως ότι το ενισχυτικό εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Στις 10 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός παρασκευάζει ήδη δόσεις του δικού του ενισχυτικού εμβολίου για την Όμικρον, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. «Η ελπίδα μας είναι ότι να πετύχουμε κάτι που θα παρέχει πολύ καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα από λοιμώξεις, γιατί η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο παρέχεται και με τα υφιστάμενα εμβόλια, αρκεί να κάνει κάποιος την τρίτη δόση», είπε ο Μπουρλά στο CNBC.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι της Pfizer και της Moderna έχουν πει ότι κατά τη γνώμη τους ίσως χρειαστεί και τέταρτη δόση καθώς φθίνει συν τω χρόνω η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου. Ωστόσο, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, είπε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι υφιστάμενες αναμνηστικές δόσεις κατά της Όμικρον αποδίδουν και «σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται ενισχυτικό εμβόλιο ειδικό για την παραλλαγή αυτή».


Πηγή