Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
H ζήλεια φέρνει αλκοόλ

H ζήλεια φέρνει αλκοόλ

Δεν είναι μόνο η στενοχώρια και τα ξενύχτια που μπορεί να μας κάνουν να πιούμε. Αμερικανική μελέτη από το
Πανεπιστήμιο του Χιούστον έδειξε ότι και η ζήλια μπορεί να προκαλέσει χρήση και ενίοτε και κατάχρηση αλκοόλ.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Addictive Behaviors. Όπως φαίνεται, όταν το «πράσινο τέρας» της ζήλιας εμφανιστεί η προσοχή και η αυτοσυγκράτηση πάνε περίπατο. Ο Δρ Άντζελο Ντι Μπέλο και οι συνεργάτες του ρώτησαν 277 φοιτητές για το αν είχαν κάποια ερωτική σχέση καθώς και τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Διαπίστωσαν ότι όσων ατόμων η αυτοεκτίμηση εξαρτιόταν άμεσα από τη σχέση με τον σύντροφό τους, ήταν πιο πιθανό να καταφεύγουν στο αλκοόλ κάθε φορά που ζήλευαν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ζήλια οδηγεί στον αλκοολισμό, ενδεχομένως να βοηθά να εντοπιστούν τα άτομα που έχουν ροπή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.

«Όλοι ζηλεύουμε σε κάποιο βαθμό. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρίσκονται μέσα σε μη ιδανικές σχέσεις και χρησιμοποιούν το αλκοόλ για διάφορους λόγους. Η ερωτική αντιζηλία είναι βασικό συστατικό των σχέσεων και σκεφτήκαμε να την μελετήσουμε, σε συνάρτηση με τη χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ και των προβλημάτων που αυτό προκαλεί.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον συσχετισμό μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων και δείχνει πώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας σχετίζονται με πιθανόν επικίνδυνο τρόπο. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τα προγράμματα παρέμβασης που στοχεύουν άτομα με προβλήματα αλκοολισμού, χαμηλής αυτοεκτίμησης και προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ντι Μπέλο.

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr