Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Hierochloe odorata: Γνωρίστε το ισχυρό αντικουνουπικό φυτό

Hierochloe odorata: Γνωρίστε το ισχυρό αντικουνουπικό φυτό

Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως ορισμένα φυτά δρουν αποτελεσματικά ενάντια στα κουνούπια χάρη στα συστατικά που βρίσκονται τα φύλλα τους.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών, αποδείχθηκε ότι το φυτό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής ως εντομοαπωθητικό είναι πράγματι αποτελεσματικό.

Γνωστό περισσότερο ως «γλυκό χορτάρι» ή «ιερό χορτάρι» (sweet grass, holy grass), το Hierochloe odorata αποδείχθηκε πως απωθεί τα κουνούπια από τα τεχνητά δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο και μάλιστα η δράση του ήταν εξίσου αποτελεσματική με το ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοαπωθητικό Deet, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές ώστε να διαπιστώσουν πόσο διαρκεί η επίδραση του φυτού.

Όπως επισημαίνει ο Τσαρλς Καντρέλ, Χημικός-Ερευνητής που εργάζεται για το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου φυτού είναι ότι παράγει μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη (coumarin), η οποία έχει ωραία μυρωδιά, δρα ενάντια στα έντομα και είναι πολύ ασφαλής.

Το δεύτερο συστατικό-κλειδί που εντόπισαν ο Καντρέλ και οι συνάδελφοί του ήταν η φυτόλη (phytol), ουσία που βρίσκουμε συχνά σε αιθέρια έλαια που προέρχονται από φυτά.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr