Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
HPV: Μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς σεξουαλική επαφή

HPV: Μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική επαφή είναι το συνηθέστερο «όχημα» μετάδοσης του HPV, ωστόσο οι ειδικοί εξετάζουν όλες τις πιθανές διόδους λοίμωξης ώστε να καταστούν πιο σαφείς οι τρόποι προστασίας από τον ιό.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων δεν είναι πάντα επικίνδυνος για την υγεία, ωστόσο ορισμένα στελέχη του ευθύνονται για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή για την εμφάνιση καρκίνου, για παράδειγμα στον τράχηλο της μήτρας ή στη στοματοφαρυγγική περιοχή.

bigstock Papilloma Virus Hpv 96761777

Το ασφαλές σεξ αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα στελέχη του ιού, ωστόσο μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexual Health καταδεικνύει ότι η μετάδοση του HPV είναι πιθανή ακόμη και μέσω συμπεριφορών που δεν σχετίζονται καθόλου με το σεξ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 51 παλαιότερες μελέτες με θέμα τη μετάδοση του HPV και κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά παράδοξο εύρημα: Ο ιός εντοπίστηκε στα γεννητικά όργανα μεγάλου αριθμού γυναικών που δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους σεξ. Προέκυψε λοιπόν εύλογα το καίριο ερώτημα: Πώς μεταδόθηκε στις περιπτώσεις αυτές ο HPV, εάν όχι μέσω της σεξουαλικής πράξης;

Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι η μετάδοση μέσω άλλων σεξουαλικών συμπεριφορών, πέραν της κολπικής διείσδυσης. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από τη δερματική επαφή, είτε την άμεση επαφή των γεννητικών οργάνων ακόμη κι αν δεν υπάρξει διείσδυση είτε με την επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα ή με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων.

Το δεύτερο, λιγότερο πιθανό αλλά πιο ανησυχητικό, σενάριο αφορά σε συμπεριφορές που δεν σχετίζονται καθόλου με το σεξ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μετάδοση του HPV είναι πιθανή μέσω της επαφής με επιφάνειες στις οποίες εντοπίζεται ο ιός, από χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές) ή δημόσιους χώρους όπως το γυμναστήριο. Προφανώς οι χώροι που υποδέχονται ασθενείς πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής, ωστόσο άλλοι δημόσιοι χώροι ενδέχεται να μην είναι εξίσου ασφαλείς.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι να μην εκτίθενται σε δημόσιους χώρους (π.χ. σάουνα, όργανα γυμναστικής) χωρίς επαρκή προστασία (π.χ. πετσέτες, ρούχα που καλύπτουν επαρκώς την πρωκτογεννητική περιοχή).

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr