Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με την κατάθλιψη

Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με την κατάθλιψη

Τι έδειξε νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ

Οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Οι άντρες που απευθύνθηκαν σε κάποιο ειδικό, επειδή αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα επίπεδα των ορμονών τους εμφάνιζαν πολύ υψηλότερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών από το γενικό πληθυσμό, αναφέρει η έρευνα.

Κανονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης κορυφώνονται στους άντρες περίπου στην ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά.

Μια πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, απώλεια της σεξουαλικής ορμής, στυτική δυσλειτουργία, αυξημένη εφίδρωση, ευερεθιστότητα και εξάψεις σε κάποιους άντρες.

Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση, απώλεια μυϊκής μάζας και την ανακατανομή του λίπους –που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μεγάλης κοιλιάς ή «ανδρικού στήθους».

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Dr Michael Irwig.

Σε αυτή συμμετείχαν 200 ενήλικες άντρες, ηλικίας 20-77 ετών (μέσος όρος ηλικίας 48 έτη). Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 56% των συμμετεχόντων είχαν κατάθλιψη ή καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, το ένα τέταρτο των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα ελάμβαναν αντικαταθλιπτικά -αυτοί οι άντρες εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και μικρότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ήταν η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη λίμπιντο, οι λιγότερες πρωινές στύσεις, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και οι διαταραχές ύπνου. Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Journal of Sexual Medicine.