Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Η ήπια σωματική άσκηση προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες σε μεγαλύτερη ηλικία

Η ήπια σωματική άσκηση προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες σε μεγαλύτερη ηλικία

Αν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να παραμείνουν δραστήριοι και να ασκούνται τακτικά, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, μπορεί να τους δώσει το έξτρα κίνητρο για να αλλάξουν συνήθειες.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο των ΗΠΑ, τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια προστατεύουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους από εγκεφαλικές βλάβες και από μείωση της κινητικής τους ικανότητας.

Μάλιστα, αυτό αποδείχτηκε ότι ισχύει ακόμα και σε άτομα που, βάσει μαγνητικών τομογραφιών, ο εγκέφαλός τους είχε ήδη ξεκινήσει να εμφανίζει σημάδια μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Υπάρχουν μικρές περιοχές “λευκή ύλης” στον εγκέφαλο όπου εκεί εντοπίζεται κάποια βλάβη. Στους ηλικιωμένους ανθρώπους αυτές οι περιοχές έχουν συσχετισθεί από παλαιότερες έρευνες με διαταραχές της κινητικότητας και ειδικά με προβλήματα στα πόδια.

Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αλλάξει τον αντίκτυπο αυτής της εγκεφαλικής βλάβης στην κινητική ικανότητα των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και ακριβώς αυτή ήταν η θεωρία που οι ερευνητές από το Σικάγο ήθελαν να ελέγξουν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, έδωσαν σε 167 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη, ειδικά μηχανήματα που κατέγραφαν τις κινήσεις τους και την σωματική τους δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες φόραγαν ανελλιπώς αυτές τις συσκευές για 11 ημέρες. Επιπλέον, έγιναν ειδικά τεστ για να προσδιοριστεί η κινητική ικανότητα του καθενός πριν από το πείραμα και μαγνητικές τομογραφίες για να καθοριστεί η κατάσταση του εγκεφάλου του.

Διαπιστώθηκε ότι στους συμμετέχοντες που ήταν πιο δραστήριοι, η λευκή ουσία στους εγκεφάλους τους ήταν μειωμένη και είχαν λιγότερες κινητικές δυσκολίες από εκείνους που δεν ασκούνταν αρκετά καθημερινά.

Οι πιο δραστήριοι ηλικιωμένοι βρέθηκε ότι περπατούσαν συνολικά 1,5χλμ (με ρυθμό βαδίσματος 4χλμ/ώρα) περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Debra A. Fleischman, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η σωματική άσκηση μπορεί να κάνει τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου πιο ανθεκτικά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα «αποθεματικό» που προστατεύει τις κινητικές ικανότητες του ατόμου από τις επιπτώσεις της φυσιολογικής ηλικιακής εκφύλισης του εγκεφάλου.

 

 

Πηγή: onmed.gr