Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι καπνιστές είναι πιο τεμπέληδες

Οι καπνιστές είναι πιο τεμπέληδες

Περπατούν λιγότερο και δε βρίσκουν κίνητρα για να αλλάξουν τρόπο ζωής

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές και δε χρειάζεται να τις απαριθμούμε μία μία για άλλη μια φορά.

Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε περισσότερο σε μια άλλη «συνέπεια» του καπνίσματος, που δεν είναι άλλη από την… τεμπελιά.

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Βραζιλία, οι καπνιστές είναι πιο τεμπέληδες από αυτούς που δε βάζουν στο στόμα τους τσιγάρο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσα από την έρευνά τους ότι όσοι καπνίζουν είναι λιγότερο ενεργοί και δραστήριοι σωματικά και δεν κινητοποιούνται το ίδιο σε σχέση με τους μη καπνιστές ως προς αυτόν τον τομέα.

Βρήκαν ακόμη ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο της Londrina στη Βραζιλία, ανέφεραν ότι η έρευνά τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ίδιοι ζήτησαν από 60 καπνιστές και 50 μη καπνιστές να φορέσουν ένα βηματόμετρο για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα επί έξι ημέρες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού αποκάλυψαν ότι οι καπνιστές περπατούσαν λιγότερο σε καθημερινή βάση και η λειτουργία των πνευμόνων τους ήταν μειωμένη, κάτι που σήμαινε ότι ήταν λιγότερο ικανοί να γυμναστούν.

Όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ποιότητα της ζωής τους σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους, οι καπνιστές ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο κουρασμένοι και παραδέχτηκαν ότι δεν έβρισκαν κανέναν κίνητρο για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη έρευνα που καταδεικνύει μια μειωμένη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των καπνιστών, συγκριτικά με τους μη καπνιστές» ανέφερε στην εφημερίδα η ερευνήτρια Dr Karina Furlanetto.

«Πέρα από χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων, ικανότητα άσκησης, ποιότητα ζωής και εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, οι καπνιστές περπατούσαν λιγότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές στην καθημερινότητά τους» πρόσθεσε η ίδια.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ακόμη, ότι οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και πως ο ύπνος τους είναι λιγότερο ξεκούραστος από όσων δεν καπνίζουν.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr