Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι παλμοί της καρδιάς προβλέπουν το… ποινικό μητρώο!

Οι παλμοί της καρδιάς προβλέπουν το… ποινικό μητρώο!

Σε μια εξαιρετικά παράδοξη αλλά ενδιαφέρουσα συσχέτιση κατέληξαν Σκανδιναβοί επιστήμονες, καθώς διαπίστωσαν ότι οι παλμοί της καρδιάς των έφηβων αγοριών συνδέονται με τις τάσεις εγκληματικότητας κατά την ενήλικη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι παλμοί της καρδιάς των εφήβων «προβλέπουν» τη ροπή προς τη βία και τα εγκλήματα που προκύπτουν λόγω αυτής αρκετά χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, βίαιες τάσεις φαίνεται να έχουν οι άνδρες που κατά την εφηβεία τους παρουσίαζαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς έχουν συνήθως τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, καθώς ο καρδιακός μυς στην περίπτωση αυτή παραμένει σε καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν χρειάζεται να κουράζεται πολύ ώστε να διατηρήσει σταθερούς τους παλμούς της καρδιάς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο παλαιότερης μελέτης είχε παρατηρηθεί πως οι χαμηλοί παλμοί της καρδιάς συνδέονται με την αντικοινωνική συμπεριφορά σε παιδιά και ενήλικες, οπότε τα νέα ευρήματα φαίνεται να συνάδουν με τη θεωρία ότι οι καρδιακοί παλμοί σχετίζονται άμεσα με τη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές εικάζουν πως ο χαμηλός καρδιακός παλμός μπορεί ενδεχομένως να δώσει ώθηση στις τάσεις ενός εφήβου προς το ρίσκο, είτε επειδή αναζητά τη διέγερση και τον ενθουσιασμό είτε επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον κίνδυνο εξίσου καλά με έναν συνομήλικο με φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Η επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία εξέτασαν τη σχέση παλμών καρδιάς και βίαιων τάσεων σε μια ομάδα 710.000 νέων που γεννήθηκαν μεταξύ 1958 και 1991. Τα στοιχεία κάλυπταν συνολικά διάστημα 36 ετών και οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους νέους καταδικάστηκαν ως ενήλικες για κάποιο έγκλημα.

Σε σύγκριση με τους νέους που είχαν τους υψηλότερους παλμούς (πάνω από 83 το λεπτό), όσοι είχαν χαμηλό καρδιακό παλμό (μέχρι 60 παλμούς το λεπτό) φάνηκε να έχουν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν μελλοντικά για κάποιο βίαιο έγκλημα και κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν μελλοντικά για κάποιο έγκλημα γενικότερα.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Antti Latvala, «είναι προφανές ότι ο χαμηλός καρδιακός παλμός δεν μπορεί μεμονωμένα να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης για τη βίαιη ή την αντικοινωνική συμπεριφορά του ατόμου στο μέλλον, ωστόσο είναι συναρπαστικό που ένας τόσο απλός δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη διαφορών που αφορούν σε ψυχοκοινωνικές και βιολογικές διεργασίες».

Να σημειωθεί πως τα ερευνητικά στοιχεία αφορούσαν μόνο σε άνδρες, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι η συσχέτιση μεταξύ καρδιακών παλμών και βίαιης συμπεριφοράς ίσως να μην ισχύει απαραιτήτως και για τις γυναίκες.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr