Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η παράλειψη του πρωινού απορυθμίζει το σάκχαρο για όλη την υπόλοιπη ημέρα

Η παράλειψη του πρωινού απορυθμίζει το σάκχαρο για όλη την υπόλοιπη ημέρα

Μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care» προειδοποιεί ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου για την υπόλοιπη μέρα, προκαλώντας επικίνδυνες αυξήσεις έπειτα από κάθε επόμενο γεύμα.

Οι επιστήμονες από το Ισραήλ εξέτασαν στοιχεία από μικρό αριθμό εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι τις μέρες δίχως πρωινό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν κατά 37% υψηλότερα το μεσημέρι απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρωινό.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι την ώρα του βραδινού τα επίπεδα παρέμεναν αυξημένα κατά 27%, συγκριτικά με τις μέρες που είχαν φάει πρωινό.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία, διότι τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα περισσότεροι ενήλικες παραλείπουν το πρωινό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Τόσο αυτή όσο και προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι η τακτική αυτή είναι επιβλαβής για την υγεία και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη.

Και αυτό, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν στα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα αγγεία και τα νεύρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια», καταλήγει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρατεταμένη αφαγία εξαιτίας της παράλειψης του πρωινού αδρανοποιεί τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία χρειάζονται περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος για να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, ακόμα κι αν ένας πάσχων από διαβήτη προσέχει τη διατροφή του, εάν παραλείπει το πρωινό, ακυρώνει όλη του την προσπάθεια.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr