Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία

Η σχέση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με την υγεία

Τι δείχνουν ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών

 

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα. Η κατανάλωση ενός frappe ή ενός ζεστού στιγμιαίου καφέ αποτελεί για τους περισσότερους ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο συνδέεται συνήθως με το πρωινό ξύπνημα και την πνευματική εγρήγορση. Παράλληλα όμως, ο καφές έχει συνδεθεί κατά καιρούς με πλήθος επιδράσεων για την υγεία, ενώ δεν είναι λίγοι οι μύθοι που αφορούν την κατανάλωσή του.

Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση καφέ, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, σχετίζεται με πιθανά οφέλη για την υγεία, για τις περισσότερες τουλάχιστον πληθυσμιακές ομάδες.

Ειδικότερα, η συστηματική κατανάλωση καφέ, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer και Parkinson, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του ενδομήτριου, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως ο καφές ασκεί θετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος, ενώ είναι πιθανό να δρα βοηθητικά και στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό και την ενέργεια που δαπανάται μέσω της διαδικασίας της θερμογένεσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα φαίνεται ότι ένα μέρος από τα συστατικά που περιέχει ο καφές, κυρίως τα αντιοξειδωτικά, ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση και προκύπτει τελικά πως η συστηματική κατανάλωσή του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, όπως γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερη «ευαισθησία» στη δράση της καφεΐνης, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος.

Σε γενικές γραμμές, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν προς το ότι η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει οφέλη για την υγεία, και ειδικότερα μεταξύ όσων καταναλώνουν συστηματικά από 2 έως 4 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ ανά ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου 80mg καφεΐνης), ενώ συνολικά, φαίνεται πως η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, δηλαδή έως 400 mg ανά ημέρα, δε σχετίζεται με την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών αλλά αντίθετα σχετίζεται με θετικές επιδράσεις σε υγιείς ενήλικες.

Πηγή: neadiatrofis.gr