Τρίτη , 16 Αύγουστος 2022
Οι τρίχες στο πέλμα δείχνουν αν κυκλοφορεί σωστά το αίμα!

Οι τρίχες στο πέλμα δείχνουν αν κυκλοφορεί σωστά το αίμα!

Μπορεί το πέλμα τύπου… Χόμπιτ να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό –ειδικά αν ανήκει σε γυναίκα!– όμως μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Ο Constantinos Kyriakides, σύμβουλος αγγειοχειρουργός στο Ίδρυμα Υγειονομικής Φροντίδας Barts Health, ίδρυμα ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξηγεί γιατί.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, η απώλεια των τριχών στο πέλμα και χαμηλά στο πόδι κοντά στον αστράγαλο μπορεί να αποτελεί ένδειξη περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Στη συχνότατη αυτή πάθηση, είναι περιορισμένη η ροή αίματος προς τους μύες του ποδιού. Τα άτομα με περιφερική αρτηριοπάθεια είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα καρδιοπάθειας.

Ο θύλακας της τρίχας χρειάζεται καλή αιμάτωση ώστε να λαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Η κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια έχει σαν αποτέλεσμα να παρέχεται λιγότερο οξυγόνο στο κατώτερο μέρος του ποδιού, από τον αστράγαλο και κάτω, κι έτσι οι θύλακες που βρίσκονται χαμηλά στα κάτω άκρα αποδυναμώνονται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν καθόλου τρίχες στο πέλμα έχουν κακή κυκλοφορία στα άκρα. Τα παραπάνω ισχύουν για άτομα που είχαν τρίχες σε κάποιο σημείο του πέλματος, όπως επάνω στα δάχτυλα, και αυτές έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται. Η ένδειξη αυτή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με προχωρημένη περιφερική αρτηριοπάθεια –σύμπτωμα που εμφανίζεται συνήθως νωρίτερα είναι ο πόνος στη γάμπα κατά τη βάδιση.

 

 

Πηγή: onmed.gr