Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Υδροσάλπιγγα: Μία σοβαρή αιτία υπογονιμότητας και η αντιμετώπισή της

Υδροσάλπιγγα: Μία σοβαρή αιτία υπογονιμότητας και η αντιμετώπισή της

Η υδροσάλπιγγα είναι η σάλπιγγα που έχει κλείσει στο τελικό της άκρο και εμπεριέχει υγρό.

Το υγρό των υδροσαλπίγγων ή οι παραγόμενες τοξικές ουσίες, είναι πιθανόν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εμφύτευση του εμβρύου σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διάγνωση

Η διάγνωση των υδροσαλπίγγων γίνεται κυρίως με την υστεροσαλπιγγογραφία και τεκμηριώνεται με την λαπαροσκόπηση. Αρκετοί θεωρούν επιβεβλημένη την αφαίρεση ή την απολίνωση των σαλπίγγων πριν από την εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω της αρνητικής επίπτωσής τους στα αποτελέσματα κυήσεων.

bigstock Portrait of worried young woma 88639214

Αντιμετώπιση

Εάν έχετε προσπαθήσει να συλλάβετε για επαρκές χρονικό διάστημα και παράλληλα το σπέρμα του συντρόφου σας είναι φυσιολογικό, δύο είναι οι επιλογές:

-Η χειρουργική αντιμετώπιση των υδροσαλπίγγων, που μπορεί να αφορά τη διάνοιξή τους (σαλπιγγοστομία) ή την εξαίρεσή τους (σαλπιγγεκτομή). Το είδος της επέμβασης αποφασίζεται με βάση τον βαθμό διατάσεως που εμφανίζουν οι υδροσάλπιγγες στην υστεροσαλπιγγογραφία, τη λαπαροσκοπική τους εμφάνιση και το ιστορικό.

Κατά τη λαπαροσκόπηση ο γιατρός θα κρίνει εάν πρέπει να ανοίξει τη σάλπιγγα και να αποκαταστήσει τη διαβατότητά της με σαλπιγγοπλαστική. Στην περίπτωση αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσετε μόνη σας να συλλάβετε. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατό ύστερα από ένα εξάμηνο, θα πρέπει να επιλέξετε τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

-Να υποβληθείτε κατευθείαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αφαίρεση της υδροσάλπιγγας γίνεται συνήθως ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί μπορεί το υγρό να επηρεάζει αρνητικά την εμφύτευση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr