Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι ιοί «ταξιδεύουν» σε χρόνο dt

Οι ιοί «ταξιδεύουν» σε χρόνο dt

Σε ελάχιστο χρόνο η εξάπλωσή τους μέσα στα κτήρια

Αστραπιαία μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε ένα κτήριο (γραφείο, ξενοδοχείο, σχολείο, νοσοκομείο) ένας ιός, καθώς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα, χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να δράσει, από τη στιγμή που μόλυνε μια επιφάνεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Τσαρλς Γκέρμπα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αντιμικροβιακό συνέδριο στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την Indepedent, χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή μικροοργανισμό (MS-2), παρόμοιο σε μέγεθος, σχήμα και ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά με έναν παθογόνο νορο-ιό.

Οι μικροβιολόγοι έβαλαν, στην αρχή της ημέρας, τον ιό πάνω σε μια επιφάνεια ενός κτηρίου γραφείων, την οποία αγγίζουν πολλοί άνθρωποι (όπως ένα χερούλι) και μετά από λίγες ώρες τσέκαραν σε ποιο βαθμό είχε εξαπλωθεί ο ιός μέσα στο πολυώροφο κτήριο και σε άλλα σημεία (διακόπτες φωτός, καφετιέρες, βρύσες, τηλέφωνα, υπολογιστές κ.α.).

Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε με διαφορετική αφετηρία (π.χ. τραπέζι αντί για χερούλι) και σε διαφορετικά κτήρια. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ο ιός χρειάζεται από δύο έως οκτώ ώρες για να πάει παντού. Μέσα σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ωρών είχαν μολυνθεί περίπου οι μισές (40% έως 60%) από τις περίπου 100 επιφάνειες που ελέγχθηκαν.

Ένας από τους πρώτους χώρους που μολύνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το δωμάτιο που βρίσκεται η καφετιέρα (και φυσικά η ίδια η καφετιέρα) όπου φτιάχνουν οι εργαζόμενοι τον καφέ τους.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, όπως είπε ο Τσαρλς Γκέρμπα, αν κανείς ακούσει κάποιον να βήχει στο διπλανό δωμάτιο, ο ιός πιθανότατα θα βρίσκεται και στο δικό του δωμάτιο την επόμενη ημέρα. Η μεταφορά συνήθως γίνεται μέσω του προσωπικού που καθαρίζει τα δωμάτια κάθε πρωί.

Το αισιόδοξο μήνυμα πάντως είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η τακτική χρήση απολυμαντικών χαρτομάντηλων και το συχνό πλύσιμο των χεριών τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από το προσωπικό καθαρισμού, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση ενός ιού μέσα σε ένα κτήριο σε ποσοστό 80% έως 99%.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr