Παρασκευή , 20 Μάιος 2022
Ηλιακό έγκαυμα: Σε ποιο σημείο του σώματος είναι πιθανότερο να εξελιχθεί σε μελάνωμα

Ηλιακό έγκαυμα: Σε ποιο σημείο του σώματος είναι πιθανότερο να εξελιχθεί σε μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος και συνεχίζει να προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα νεώτερων ηλικιών.

Κύρια αίτια είναι η υπερβολική έκθεση των νέων στον ήλιο, τα ρούχα που καλύπτουν λιγότερο το σώμα και οι περιβαλλοντικές αλλαγές.

AdTech Ad

Έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ηλιακό έγκαυμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, διπλασιάζει τις πιθανότητες αυτό να εξελιχθεί σε μελάνωμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες που είχαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην πλάτη, τα κάτω άκρα και το πρόσωπο.

bigstock Sunburned Male Back 97750382

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ηλιακά εγκαύματα στην πλάτη διέτρεχαν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Οι άνδρες με τα ηλιακά εγκαύματα στα κάτω άκρα και το πρόσωπο, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο μελανώματος σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ηλιακό έγκαυμα, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο εκείνοι με τα έγκαυμα στην πλάτη.

Γιατί όμως το έγκαυμα στην πλάτη είναι τόσο επικίνδυνο; Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στ γεγονός ότι η πλάτη δεν εκτίθεται τόσο συχνά στον ήλιο, όσο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Όταν λοιπόν εκτίθεται απότομα και για πολλή ώρα στον ήλιο αυξάνεται η ένταση του εγκαύματος και ο επακόλουθος κίνδυνος μελανώματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 και πάνω κάθε δύο ώρες.

Αν έχετε υποστεί σοβαρό ηλιακό έγκαυμα κατά το παρελθόν, ειδικά στον κορμό, οι ειδικοί συστήνουν να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για το ενδεχόμενο μελανώματος. Το ίδιο ισχύει και αν παρατηρείτε αλλαγές στο δέρμα σας, στις ελιές σας, τις κηλίδες ή τις φακίδες.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr