Τρίτη , 9 Αύγουστος 2022
Ήλιος & λεμόνι: Συνδυασμός που καίει το δέρμα

Ήλιος & λεμόνι: Συνδυασμός που καίει το δέρμα

Ο Άαρον Πιρς από τη Φλόριντα των ΗΠΑ υπέστη εγκαύματα λόγω μιας δερματικής αντίδρασης που ονομάζεται φυτοφωτοδερματίτιδα.

Ο άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο με εγκαύματα σχεδόν δευτέρου βαθμού και ο λόγος ήταν ότι έφτιαχνε δροσερές μαργαρίτες στην αυλή του σπιτιού του.

Το δέρμα του ήρθε σε επαφή με το χυμό του μοσχολέμονου και παράλληλα ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο. Ο καυτός (κυριολεκτικά) συνδυασμός είχε σαν αποτέλεσμα να σχηματιστούν εγκαύματα σε διάστημα δύο ημερών. Αρχικά, εμφανίστηκαν στο δέρμα του άνδρα κόκκινα σημάδια, τα οποία εξελίχθηκαν σταδιακά σε φλύκταινες.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτάκουστο. Το φαινόμενο αποκαλείται μάλιστα συχνά «Δερματίτιδα της Μαργαρίτας» (Margarita Dermatitis) ή Νόσος Λάιμ (Lime Disease, από το λάιμ = μοσχολέμονο, δεν πρέπει να συγχέεται με τη νόσο Lyme = βορρελίωση, προέκυψε ωστόσο από τις δύο ομόηχες λέξεις).Η φυτοφωτοδερματίτιδα που εκδήλωσε ο άνδρας είναι μια δερματική αντίδραση, αποτέλεσμα του συνδυασμού κιτρικού οξέος και ηλιακού φωτός.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να προκύψει και από αντίδραση του ηλιακού φωτός με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το σύκο, το σέλινο και ο μαϊντανός.

Ορισμένα φυτά διαθέτουν σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουμαρίνες, οι οποίες αντιδρούν με την ακτινοβολία UVA του ήλιου. Όταν η αντίδραση συμβαίνει επάνω στο δέρμα, μπορεί να ακολουθήσει τοπικός αποχρωματισμός , συνήθως δύο ημέρες μετά. Μερικές φορές η αντίδραση είναι τόσο έντονη που προκαλείται έγκαυμα και σχηματίζονται φλύκταινες.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, όμως τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, έκζεμα κ.α. είναι πιο επιρρεπή.

Πηγή: onmed.gr