Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Όσοι εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ενοχλητικός είναι ο ισχυρός αυτός πόνος και πόσο αποσυντονίζουν την καθημερινότητα οι αισθητηριακές αλλοιώσεις που τις συνοδεύουν.

Άντρες και γυναίκες συχνά εκδηλώνουν με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα της ημικρανίας, με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων να αφορούν κυρίως στη διάρκεια της κρίσης και στους παράγοντες που πυροδοτούν το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας.

Στοιχεία από τη δημοφιλή εφαρμογή Migraine Buddy δείχνουν πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες.

Migraine Buddy

– Οι άντρες είναι κατά 35% πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία έπειτα από σωματική εξάντληση.

– Οι γυναίκες είναι κατά 50% πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία λόγω συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών.

– Οι γυναίκες βιώνουν ισχυρότερους πόνους από τους άντρες όταν εκδηλώνεται η ημικρανία.

– Η διάρκεια της ημικρανίας είναι μεγαλύτερη στο γυναικείο πληθυσμό. Στους άντρες, η κρίση διαρκεί κατά μέσο όρο 6,5 ώρες, ενώ στις γυναίκες διαρκεί κατά μέσο όρο 7,5 ώρες.

– Οι γυναίκες εκδηλώνουν κατά μέσο όρο μία κρίση ημικρανίας παραπάνω από τους άντρες σε μηνιαία βάση.

– Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν την ημικρανία. Το 47% των αντρών επιλέγει να μην πάρει φάρμακα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 40%.

– Κατά την κρίση ημικρανίας, οι άντρες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και νιώθουν θλίψη, ενώ οι γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μυρωδιές και νιώθουν ναυτία.

Ασχέτως φύλου, η επιστημονική ομάδα του Migraine Buddy διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για το 31% των κρίσεων ημικρανίας.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr